Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

II. – III. r./ Hotelnictví a turismus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "II. – III. r./ Hotelnictví a turismus"— Transkript prezentace:

1 II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Státní podniky Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví a turismus Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 611 Klíčová slova: Státní podnik, rozpočtové organizace, příspěvkové organizace Anotace: Odborná prezentace pro výuku předmětu ekonomika na téma: Státní podniky.

2 Státní podniky

3 Státní podniky Státní podniky jsou podniky ve vlastnictví státu, které hospodaří se státním majetkem. Hospodaření státních podniků upravuje zákon ostatním podniku č.111/90 Sb.. Státní podnik vzniká vydáním zakládací listiny a zápisem do obchodního rejstříku. Podnik ručí za závazky svým majetkem.

4 Typy státních podniků V České republice se můžeme setkat se dvěma typy státních podniků: podniky, které slouží k uspokojování státních zájmů (rozpočtové a příspěvkové organizace) státní podniky provozující podnikatelskou činnost (hlavním cílem je trvalé dosahování zisku např. Česká správa letišť, s.p., DIAMO, s.p., Česká pošta, s.p.).

5 Orgány státního podniku
Mezi orgány státního podniku patří: ředitel, který státní podnik řídí a je jmenován (případně odvolán) zakladatelem dozorčí rada, která má funkční období pět let a dohlíží na hospodaření. Mezi další funkce dozorčí rady patří: projednává roční účetní uzávěrku projednává rozdělení použitelného zisku vyjadřuje se k případnému rozdělení, sloučení či zrušení podniku

6 Organizační složky státu
tzv. rozpočtové organizace (soudy, vojsko, ministerstva apod.) vykonávají činnost, které musí stát zajistit, ale samy si na sebe nevydělají a stát je musí financovat, v případě, že by si složky nějaký příjem vytvořily, musejí jej pak odvést do státního rozpočtu.

7 Příspěvkové organizace
jsou právnickou osobou veřejného práva zřízenou k plnění úkolů ve veřejném zájmu (divadla, kina, televize, rozhlas apod.), část svých výdajů hradí samy a na část jim přispívá stát ze státního rozpočtu.

8 Použitá literatura KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN


Stáhnout ppt "II. – III. r./ Hotelnictví a turismus"

Podobné prezentace


Reklamy Google