Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová"— Transkript prezentace:

1 Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Setkání starostů obcí správního obvodu ORP Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová

2 Aktuální informace vyplývající z novely zákona číslo 561/2004 Sb
Aktuální informace vyplývající z novely zákona číslo 561/2004 Sb. (školského zákona) týkající se předškolního a základního vzdělávání MATEŘSKÉ ŠKOLY - nová pravidla předškolního vzdělávání ZÁKLADNÍ ŠKOLY - vzdělávání v přípravné třídě základní školy VÝKAZNICTVÍ - výkaznictví v roce 2018 FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ - změna způsobu financování regionálního školství

3 Přednostní přijímání dětí do mateřských škol
Mění se pravidla přednostního přijímání děti ke vzdělávání v mateřské škole, týká se pouze obecních škol Od 1. září 2017 (školní rok 2017/2018) se to týká dětí starších 4 let Od 1. září 2018 (školní rok 2018/2019) se to bude týkat dětí starších 3 let Od 1. září 2020 (školní rok 2020/2021) se to bude týkat dětí od 2 let S účinností od 1. září 2020 se rozšiřuje vzdělávání v mateřské škole na děti ve věku od dvou do tří let, mateřské školy budou muset mít pro dvouleté děti ze spádové oblasti vytvořené dostatečné podmínky. Zařazování dětí je možné pouze až do výše povoleného počtu dětí pro mateřskou školu uvedeného ve školním rejstříku. Toto platí pro všechny termíny.

4 Přípravné třídy základní školy
Do přípravných tříd se mohou zařazovat děti, u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj a kterým byl současně povolen odklad povinné školní docházky. Přípravné třídy by neměly suplovat činnost mateřské školy. Obsah vzdělávání v přípravné třídě je součástí školního vzdělávacího plánu. Přípravnou třídu je možné zřídit, pokud se v ní bude vzdělávat nejméně 10 dětí. Ke zřízení přípravné třídy je třeba souhlas krajského úřadu. Výjimka: Pokud se do přípravné třídy nepřihlásí dostatečný počet dětí, může ředitel základní školy požádat zřizovatele o povolení výjimky z nejnižšího počtu dětí. Zřizovatel může výjimku povolit za předpokladu, že uhradí zvýšené výdaje na vzdělávací činnost školy nad výši stanovenou krajským normativem.

5 Výkaznictví 2018 Školy a školská zařízení ve Vaší působnosti předkládají pravidelné výkazy nařízené MŠMT. Tyto odesílají elektronicky odboru školství úřadu obce s rozšířenou působností. Povinnost předávat výkazy je dána školským zákonem. V nejbližší době, se stavem sběru dat k je nutné odevzdat odboru školství do tyto výkazy: * o zahájení povinné školní docházky v základní škole (S 53-01) * o zápisu k předškolnímu vzdělávání v mateřské škole (S 51-01) Je nutné dodržet stanovené termíny předkládání. Další sběr dat bude probíhat v souvislosti se školním rokem 2018 / 2019 v měsících říjen a listopad. Termíny budou stanoveny školám a školským zařízením em a jsou již k dispozici na webových stránkách MŠMT..

6 Financování regionálního školství
Financování se změní z normativního na nákladové. Školy budou moci s financemi nakládat samostatněji. Nový systém vyrovná mezikrajské rozdíly v odměňování pracovníků regionálního školství. Přechází se od financování škol od počtů žáků, kromě jiného, na nákladové finanční zabezpečení. Školy a školská zařízení jsou do 31. prosince 2018 financovány ze státního rozpočtu podle ustanovení zákona č. 561 / 2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění před nabytím platnosti zákona č. 101 / 2017 Sb. Změny v něm uvedené postupně vstupují v platnost od 1. září 2017 do 1. září 2020.

7 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová"

Podobné prezentace


Reklamy Google