Výstava betlémů Tradice v obci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hody, hody doprovody TRADICE. Ve kterém ročním období jsou Velikonoce. 2 Léto Zima Podzim Jaro.
Advertisements

Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
Poznej, který geometrický tvar chybí na obrázku POZNÁVACÍ SCHOPNOSTI - VNÍMÁNÍ.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Výroba adventního věnce SEBEOBSLUHA. PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.2.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
Co se přihodí … než se fotka narodí?
Hmyzí hotel Kde kdo bydlí?.
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
DOBROTY… …NEJEN SLADKÉ.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ
Bylinková zahrádka I. – Jak připravit bylinkový čaj
KOMÍNY, KOMINÍK A DALŠÍ PROFESE
Proměny vody Alena Maurová.
KTERÝCH HRAČEK NA PÍSKOVIŠTI JE STEJNÝ POČET JAKO PUNTÍKŮ VE ČTVERCI?
Hrátky s čerty čert, anděl a Mikuláš.
Velikost nářadí.
Najdi jarní květinu, která se nachází jen jednou
Zvuky hudebních nástrojů
Grafomotorika - geometrické tvary
KASTELÁN Svazky klíčů.
VELIKONOCE KRASLICE.
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
NÁŘADÍ.
JEDNO SLOVO PRO VÍC VĚCÍ
Jsem děvče - čím budu? Povolání.
ZDOBENÍ VÁNOČNÍHO STROMKU
Jak nám roste krokus vnímání.
Včela medonosná.
Život v rybníce Jana Kučerová.
POVOLÁNÍ.
Hra na barevná auta IV. Jaroslava Růžičková.
MAŠINKY - bludiště Prostorová orientace.
Vnímání, poznávací schopnosti
Zvířata domácí, volně žijící a exotická
ŽÁBY, ŽABKY A ŽABIČKY.
Má země Česká republika.
OVOCE A BARVY …procvič postřeh.
Obrázková básnička Jazyk a řeč.
HODINY - poznej stejný čas, velikost
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Od semínka k pastelkám Řešení problémů, učení   .
Jak správně zacházet s knihou
PRSTOVÉ POČÍTÁNÍ.
Hrajeme si na fotografa
Stíny ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Poznávací schopnosti, zrakové vnímání
Sklizeň cukrové řepy Podzimní práce na poli.
PYRAMIDA ČASU Od narození do stáří.
Malujeme vodovkami vnímání.
Orientujeme se v prostoru
Exotická zvířata se stejnou hláskou na začátku
Jak parkovat auta Radka Knotková.
Svátek svatého Martina
NAJDI CESTU Orientace v prostoru.
Poznatky ze života zvířat
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
Rozlišování obrazných znaků a symbolů, grafické vyjadřování
GEOMETRICKÉ TVARY PoZNÁVEJ.
Jemná motorika, koordinace ruky a oka
Barevné korálky vnímání.
NAŠE DOVEDNOSTI CO UŽ UMÍM.
RIZIKA PŘI ZIMNÍCH SPORTECH
Vztah k životnímu prostředí
Řady puntíků a čísel.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
VÁNOCE Jak pomáháme mamince?.
Hudební nástroje vnímání.
Výroba velikonočního košíčku
Na poli a v lese stroje.
Transkript prezentace:

Výstava betlémů Tradice v obci

Ukázky BETLÉMŮ z keramiky

Ukázky papírových BETLÉMŮ

Ukázka BETLÉMU z látky

Ukázka BETLÉMU ze slámy

Ukázky BETLÉMŮ ze dřeva

Ukázka BETLÉMU z perníku

Ukázka živého BETLÉMU Půjdem spolu do Betléma

BETLÉM Betlém nebo též jesličky je umělecké vyobrazení znázorňující Svatou rodinu. Právě narozený Ježíš leží v nuzném chlévě na seně v jesličkách a Panna Maria a svatý Josef o něj pečují. Pastýři a orientální Tři králové přinášejí dary, scéna bývá doplněna i zvířaty (vůl, oslík, ovce i jiné) a případně andělem provolávajícím „Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle“. Betlémy byly a jsou vytvářeny z nejrůznějších materiálů: dřevěné, keramické, papírové, perníkové aj. V některých místech je i tradice živých betlémů, kde postavy jsou představovány živými lidmi ve formě buď statického výjevu nebo i hrané scény. Jesličky jsou zemědělské zařízení pro zakládání sena ve chlévě. Vzhledem k tomu, že se Ježíšek narodil ve chlévě, objevují se jesličky coby centrální výjev lidových betlémů. Informace pro paní učitelky Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

BETLÉM k vystřižení - inspirace Na http://madebyjoel.com/2012/12/paper-city-nativity-scene.html najdete inspiraci na vytvoření jednoduchého betlému. Na stránku se také dostanete po kliknutí na obrázek na tomto snímku. Scénu i jednotlivé figurky si můžete vytisknout, stačí kliknout na předlohu. Informace pro paní učitelky Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Prvky polytechnické výchovy Vzdělávací oblast: Dítě a společnost Podoblast: Kultura a umění Integrovaný blok: Já, ty, my a lidové tradice Téma: Tradice v naší obci – výstava betlémů Konkretizované výstupy: Dítě vnímá umělecké podněty, seznamuje se s lidovými tradicemi, vyrobí jednoduchý betlém dle svých schopností. Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Metodický postup Děti seznamujeme s tradicemi, s různými typy betlémů, s materiály, ze kterých jsou vyrobeny. Informace o betlémech z Wikipedie pro vyučující najdeme na snímku č. 9. Betlémy, které jsou na fotografiích, pocházejí ze sbírek českých sběratelů. Ukázku živého betlému na snímku č. 8 doplňuje odkaz na internet – na stránky s koledou Půjdem spolu do betléma. Snímek č. 10 je pro vyučující, najdeme zde obrázek jednoduchého betlému, který můžeme s dětmi vyrobit. Postupujeme podle návodu na snímku. V předvánočním čase můžeme aktivitu doplnit o další činnosti podle věku dětí, podle situace v obci, nebo městě (např. návštěva výstavy). Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Materiály, pomůcky Dotyková obrazovka, připojená k PC Prezentace Připojení k internetu – nutné pro spuštění videa s písní, pro stažení předlohy na papírový betlém Didaktický kufřík - KUMUČ – nůžky, pastelky Bílé papíry Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité zdroje ORSE, Stan. Wikimedia Commons [online]. [cit. 12.2.2015]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Egeved.JPG DEZIDOR. Wikipedia [online]. [cit. 19.2.2015]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:T%C4%9Bsto_na_pern%C3%ADk.jpg?uselang=cs RICHENZA. Wikipedia [online]. [cit. 19.2.2015]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:P%C3%ADsek_(m%C4%9Bsto)_-_Betl%C3%A9m_(04).jpg JOEL. Made by Joel [online]. [cit. 19.2.2015]. Dostupný na WWW: http://madebyjoel.com/2012/12/paper-city-nativity-scene.html Volné zdroje: http://pixabay.com/cs/l%C3%A1tky-barvit%C3%BD-barva-vzor-vybarven%C3%AD-43315/ http://pixabay.com/cs/bale-sl%C3%A1ma-zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD-sklize%C5%88-191199/ Fotografie betlémů: autorka Pavla Tauberová – uveřejněno s jejím svolením Text Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jesličky [online]. c2014 [citováno 19. 02. 2015]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jesli%C4%8Dky&oldid=12080286> Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Cíle polytechnické výchovy Vnímat vliv techniky na společnost a přírodu Směrovat děti k získávání základních pracovních dovedností a návyků Chápat postavení techniky a technických oborů v životě lidstva jako devízu Učit děti základním poznatkům o technice Vést děti ke kooperativnímu hodnocení a sebehodnocení Podpořit rozvoj myšlenkového potenciálu dětí Projekt CZ.1.07/1.3.00/48.0075 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.