JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s druhy jádrovin a olejnatými semeny. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Jádroviny, podzemnice olejná, sója Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_17
Jádroviny a olejnatá semena obr.1 obr.1
Charakteristika jádrovin: Jádroviny a některá olejnatá semena patří mezi chuťově velmi výrazné suroviny; svou výraznou chutí doplňují jiné výrobky jádroviny jsou vyluštěná semena různého skořápkového ovoce a řadíme mezi ně i některé druhy olejnatých semen obsahují malé množství vody, mají vysoký obsah tuku, značný obsah bílkovin a jsou poměrně trvanlivé
Druhy jádrovin: Vlašské ořechy – jsou plody ořešáku vlašského. Ořechy jsou dodávány buď nevyloupané ve skořápce nebo jako vyloupaná jádra Lískové oříšky – jsou plody lísky obecné (keř), který roste divoce v přírodě Mandle – jsou sušená jádra mandloně obecné Pistácie – zelené mandle – jsou plody stromu pistácie pravé
Arašídy – burské oříšky – jsou plody podzemnice olejné Piniové oříšky – plody jehličnatého stromu (borovice) Para ořechy – roste divoce, podobné kokosovým ořechům Kokosové ořechy – plody palmy kokosové, pěstují se v tropech, dováží se rozdrcené jako kokosová moučka nebo strouhaný
Kešu oříšky – jsou plody ledvinovníku západního jádra jsou za syrova nepoživatelné, upravují se pražením, vyluštěním, sušením Kaštan jedlý - z kaštanovníku, strom 30 m vysoký, obdélníkový tvar Persiko - jádra z pecek meruněk a broskví - jíst pouze v malém množství → obsahuje kyanovodík
Sója – sójové boby – plody luštěniny sóji, která pochází z Asie Mák - drobná olejnatá semínka máku Slunečnicová jádra - získávají se ze slunečnice obecné
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1:[online].[ cit 2013-3-1]. Dostupné z: http://Microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.