JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Převody čísel. soustav - opakování
Suroviny pro cukráře II. ročník
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba listového těsta
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Charakteristika a dělení drůbeže
Výroba dezertních hmot 1
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Poškození vlasového stonku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava výrobků před pečením 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba francouzského nugátu
Číselné soustavy - Opakování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdálenost bodu od přímky. Vzdálenost rovnoběžek.
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Transkript prezentace:

JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s druhy jádrovin a olejnatými semeny. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Jádroviny, podzemnice olejná, sója Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_17

Jádroviny a olejnatá semena obr.1 obr.1

Charakteristika jádrovin: Jádroviny a některá olejnatá semena patří mezi chuťově velmi výrazné suroviny; svou výraznou chutí doplňují jiné výrobky jádroviny jsou vyluštěná semena různého skořápkového ovoce a řadíme mezi ně i některé druhy olejnatých semen obsahují malé množství vody, mají vysoký obsah tuku, značný obsah bílkovin a jsou poměrně trvanlivé  

Druhy jádrovin: Vlašské ořechy – jsou plody ořešáku vlašského. Ořechy jsou dodávány buď nevyloupané ve skořápce nebo jako vyloupaná jádra Lískové oříšky – jsou plody lísky obecné (keř), který roste divoce v přírodě Mandle – jsou sušená jádra mandloně obecné Pistácie – zelené mandle – jsou plody stromu pistácie pravé

Arašídy – burské oříšky – jsou plody podzemnice olejné Piniové oříšky – plody jehličnatého stromu (borovice) Para ořechy – roste divoce, podobné kokosovým ořechům Kokosové ořechy – plody palmy kokosové, pěstují se v tropech, dováží se rozdrcené jako kokosová moučka nebo strouhaný

Kešu oříšky – jsou plody ledvinovníku západního jádra jsou za syrova nepoživatelné, upravují se pražením, vyluštěním, sušením Kaštan jedlý - z kaštanovníku, strom 30 m vysoký, obdélníkový tvar  Persiko - jádra z pecek meruněk a broskví - jíst pouze v malém množství → obsahuje kyanovodík

Sója – sójové boby – plody luštěniny sóji, která pochází z Asie Mák - drobná olejnatá semínka máku Slunečnicová jádra - získávají se ze slunečnice obecné

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1:[online].[ cit 2013-3-1]. Dostupné z: http://Microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.