Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Obilné zrno Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se složením obilného zrna a chemickým složením. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Moučné jádro, oplodí, lepek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_14

3 Zrno při dozrávání prochází několika stupni zralosti:
Mléčnou (zrno je zelené, vyplněné kapalinou, 50% vody) Voskovou, žlutou (zrno je zralé, 30% vody Plnou (obsah vody klesá na 20%) Mrtvou (zrno dozrálo, stává se křehkým, vypadává z klasů, obsah vody přibližně 14-15%)

4 Složení obilky Obilka (obilné zrno) se skládá ze 3 částí:
Obaly obilného zrna Klíček Moučné jádro

5 1. Obaly obilného zrna - obsahují vlákniny a minerální látky - chrání zrno před vysycháním - před mletím se musí odstranit (nestravitelné části) - oplodí a osemení

6 2. Klíček - zárodek budoucí rostliny - je tvořen krátkým kořínkem - klíček se nachází na štítku - před mletím se odstraňuje (negativní vliv na vlastnosti a skladování mouky)

7 3. Moučné jádro – endosperm - obsahuje škrobová zrna a bílkoviny – lepek - množství a kvalita těchto látek, hlavně lepku má vliv na: - jakost mouky - vhodnost pro použití k peká- renským a cukrářským účelům

8 Chemické složení obilných zrn záleží: - na druhu - na odrůdě obilniny - na půdních a klimatických podmínkách Pozn.: Na další zpracování zrna má vliv i technologický postup, podmínky při sklizni a posklizňová úprava obilí

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google