Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE"— Transkript prezentace:

1 DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s druhy drobného bobulovitého a dužnatého ovoce. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Bobulovité a dužnaté ovoce, dužnaté oplodí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_12

3 DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Vyznačují se dužnatým oplodím, ve kterém jsou drobná semínka Roste divoce v přírodě nebo jsou pěstovány v domácím prostředí

4 1. Jahody Plody jahodníku Lesní, zahradní Chuť sladká, aromatická
obr.1

5 2. Angrešt Jsou to plody srstky obecné Keř nebo stromek Dužina šťavnatá, rosolovitá Chuť sladká obr.2

6 3. Rybíz Bobule rostou v menších hroznech Barva nažloutlá, červená nebo černá Chuť nakyslá pikantní Černý rybíz → vitamín C obr.3

7 4. Maliny Plody maliníku Barva červená až tmavě červená Chuť sladká, aromatická obr.4

8 5. Ostružiny Podobné malinám Rostou většinou divoce jako keř ostružiník Barva červená, modročervená Chuť nakyslejší obr.5

9 6. Víno nebo vinné hrozny Plody vinné révy Mnoho vyšlechtěných odrůd Kulaté nebo oválné bobule Barva zelená, žlutozelená, fialová obr.6 Chuť šťavnatá, mírně nakyslá, uvnitř zrníčka

10 7. Borůvky Lesní plody divoce rostoucí rostliny Modročerné až černé kuličky Barvící šťáva Chuť sladká až nakyslá obr.7

11 8. Brusinky Malé červené kuličky divoce rostoucí brusnice Chuť trpká, kyselá, nasládlá obr.8

12 SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Roste na stromech nebo keřích
Plody jsou uzavřeny v tenkém nebo silném oplodí ve tvrdé skořápce Ve skořápce je uzavřeno jádro obr.9 – vlašské ořechy obr.10 – lískové ořechy

13 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr. 1: [online].[ cit ]. Dostupné z: Obr. 2: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 3: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 4: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 5: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 6: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 7: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 8: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 9: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Obr. 10: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google