Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Konzervování vajec Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se způsoby konzervováním vajec a skladováním. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Vodní sklo, vaječná hmota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_31

3 Konzervování vajec Hlavní snůška vajec připadá na jarní a letní měsíce Z důvodu rovnoměrného zásobování trhu je nutné vejce konzervovat

4 Druhy konzervace: Konzervace chladem – za snížené teploty se zabrání mikroorganizmům a rozkladné činnosti, ukládají se v chladírnách při nekolísavé teplotě. Všechny bedny a prostory se dezinfikují Konzervace ukládáním do různých roztoků – póry skořápky se ucpou, zastaví se vysychání vajec; používáme roztok vápna, vodní sklo a speciální prášky

5 Konzervace vaječné hmoty – melanže
- melanž je polotovar určený pro zpracování ve výrobě, kde se používá větší množství vajec (odpadá zdlouhavé vytloukání vajec) Druhy vaječné hmoty – tekutá, zmrazená, sušená

6 Skladování vajec: Vejce mají omezenou trvanlivost
Uchovávají se jen krátkodobě a za určitých podmínek Ukládají se do čistých papírových nebo plastikových proložek po 30 ks špičkou dolů (vzduchová bublina je na tupém konci a umožňuje dýchání vajec) Proložky se dávají do lepenkových, dřevěných nebo kovových přepravek na rohože od stěn Sklady jsou větratelné s nekolísavou teplotou, nesmí klesnout pod 5°C, relativní vlhkost do 80 %

7 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google