Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_07 Název DUMu: Vejce Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Vejce obr. 1

3 Vejce jsou samičí pohlavní buňky ptáků
obsahují plnohodnotné bílkoviny, tuky, cukry, minerální látky (P, Ca, Fe) a vitamíny (A, D, E, K, B2). používají se především vejce slepičí, perliččí, křepelčí a pštrosí.

4 Popis vejce v podélném řezu
1. skořápka 2. papírová blána 4. poutko 6. bílek 8. žloutek 9. zárodečný terčík 13. poutko 14. vzduchová komůrka 15. vosková vrstvička obr.2

5 Složení vejce bílek – plnohodnotná bílkovina, obsahuje minerální látky a vitamíny čerstvý bílek je hustý a průhledný teplem se sráží má velkou šlehatelnost žloutek – tuková emulze, obsahuje cholesterol, vitamíny A, D, PP, B barva je žlutá až oranžová, tvar pravidelný kulovitý leží ve středu vejce a je nepohyblivý

6 Konzumní druhy vajec a jejich značení
čerstvá vejce podle jakosti - A, B, C podle hmotnosti – XL, L, M g na obalu jsou údaje o způsobu chovu, původu vajec, údaje o výrobci vytloukaná vejce (vaječná hmota) vaječná melanž, vaječné žloutky nebo bílky

7 Vady vajec prasklá skořápka přichycený žloutek skvrny z tepla
krvavé stopy plísňové skvrny plynný rozklad – pukavec hniloba zatuchlá vejce

8 Skladování vajec vejce mají omezenou trvanlivost
ukládají se do papírových proložek po 30 kusech špičkou dolů skladovací teplota nesmí překročit 18 °C a nesmí klesnout pod 5 °C skladují se v temnu odděleně od aromatických látek nesmí zmrznout vlhkost vzduch do 80 %

9 Obrázek spotřebitelského balení

10 Značení vajec

11 obr.3

12 Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Anatomy_of_an_amiotic_egg.svg obr.1,3 klipart Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google