Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové."— Transkript prezentace:

1 PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dum: 102

2 PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Jedná se o plody stromů a keřů, které rostou v klimatickém pásmu tropů a subtropů. Jejich sklizeň probíhá převážně v nezralém stavu (dozrávají na cestě, nebo během skladování). 1.

3 Co jsem patří ? Citrusové plody Exotické skořápkové ovoce
Ostatní exotické plody Exotické sušené plody a semena

4 CITRUSOVÉ PLODY Limety Citrón Pomeranč Cedrát Mandarinka Grapefruit
Co jsem patří? Citrón Cedrát Grapefruit Limety Pomeranč Mandarinka Ananas

5 CITRÓN Citróny jsou plody citroníku.
Obsahují množství pektinů, hořkou látku limonen, vitamín C aj. Dužina poskytuje 20 až 25% šťávy. Plody se sklízejí 3x ročně. Dovážejí se ze Španělska, Itálie, Jižní Ameriky či Afriky nezralé a ve zracích skladech u nás dozrávají. 2.

6 CEDRÁT Zelený citrón elipsovitého tvaru Hmotnost 1 až 2 kg.
Kůra se kanduje (výroba citronátu) nebo se používá k výrobě Curacaa. 3.

7 GRAPEFRUIT Grapefruit roste v hroznech.
Dužina je šťavnatá, šťáva má sladkokyselou nahořklou chuť. Obsahuje hlavně vitamín C. Plody mají různě barevnou dužinu (žlutozelená, tmavě červená, růžová). Dováží se hlavně ze Španělska a ze Střední Ameriky. 4.

8 EXOTICKÉ SPOŘÁPKOVÉ Co jsem patří: Pistácie Para ořechy Kokosový ořech
5. Kešu ořechy Piniové ořechy Pekanové ořechy Arašídy

9 PINIOVÉ OŘÍŠKY Semínka borovice pinie.
Používají se jako náhražka mandlí, neboť mají podobnou chuť. Prodávají se dobře vyvinutá nepoškozená jádra, která mají bílou až smetanovou barvu a typicky nasládlou chuť. Dováží se z oblasti Středozemí. 6.

10 PEKANOVÉ OŘECHY Pekanové ořechy jsou jádra ořechovce pekanového.
Prodávají se ve skořápce, která je hladká, rovnoměrně vybarvená, suchá, bez mechanického poškození. Jádra jsou našedlá, s ořechovou, příjemně olejnatou nasládlou chutí. 7.

11 OSTATNÍ EXOTICKÉ PLODY
Co jsem patří? Avokádo Banán Anona Kiwi Guave Rambutan Maracuja Karambola Datle Fíky Kaki Granátové jablko Liči Mango Papája Meloun žlutý

12 AVOKÁDO Avokádo je peckovice tropického stromu avokáda.
Má hruškovitý tvar, zelenou kožovitou slupku (dle odrůdy), uvnitř je kulovitá pecka. Dužina obsahuje až 30 % tuků, bílkoviny, karoteny a vitamín C a skupiny B. Dováží se z Jižní Amerika, Španělsko. 8.

13 KAKI Jedná se o plody rostliny tomel.
Plod je kulovitý, má žlutočervenou tenkou hladkou slupku. Dužina má sladkou chuť až 40 % cukru, oranžovou barvu a obsahuje různý počet plochých semen. Je bohatá na vitamíny, vápník a fosfor. 9.

14 GUAVE Jedná se o plody kvajavy hruškovité.
Má tvar jablka, hrušky, je 8 až 12 cm dlouhý, slupka je hladká lesklá žlutá s tečkami, dužina oranžová, s množstvím jader. Guave má sladkou chuť, mírně nakyslou. Obsahuje mnoho vitamínu C (5x více než citrón). Dováží se z Mexika čí Kalifornie. 10.

15 RAMBUTAN Jedná se o plody stejnojmenného stromu, pěstovaného v tropech. Vejcovitý plod o průměru 5 až 8 cm má žlutou až vínovou slupku s měkkými „vlasy". Uvnitř je semeno obalené průsvitnou velmi aromatickou rosolovitou dužinou. Má sladkokyselou chuť. Rambutan se pěstuje hlavně v Malajsii či Indonésii. 11.

16 KARAMBOLA Jedná se o plody tropického stromu se stejným názvem.
Plody jsou oválné, barvy, zelené až žlutozelené a na povrchu mají 5 žeber. Dužina je osvěžující citrónová chuti, bohatá na vitamín C. Dováží se z Thajska či Brazílie. 12.

17 ANONA Jedná se o plodenství subtropického až tropického stromu láhevníku. Má vejcovitý tvar, v průměru 7 až 12 cm a jeho povrch je hrbolatý, světle zelený. Dužina je sladkokyselá, chuti jahody, maliny a ananasu, šťavnatá bílá a obsahuje nejedlá krvavá 1 cm dlouhá jádra. Dováží se z Jižní Ameriky a Španělska. 13.

18 Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové."

Podobné prezentace


Reklamy Google