Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04"— Transkript prezentace:

1 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
Název materiálu: Ovoce I Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „ Ovoce I“. Očekávaný výstup: Žák rozumí pojmu Ovoce, umí ovoce rozdělit do skupin a význam ve výživě. Klíčová slova: Ovoce, rozdělení, použití, skladování. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1.   Autor: Pavla Vejražková  Zpracováno dne:   Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

2 Ovoce Druhy a rozdělení
Potraviny a výživa 4 Pavla Vejražkova

3 Ovoce Druhy rozdělení a význam pro výživu
Ovoce má vysokou biologickou hodnotu a nižší energetickou hodnotu. Význam ve výživě a jeho složení Obsahuje vitamíny C,B 1, B2, provitamín A, dále minerální látky (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, mangan), sacharidy (glukózu, fruktózu, celulózu, pektiny), vodu, organické kyseliny (osvěží), případně tuky (u skořápkového ovoce). Energetická hodnota ovoce je ovlivněna obsahem sacharidů a tuků. Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé.

4 Rozlišujeme ovoce - domácí (mírného pásma) - jižní (subtropické a tropické)

5 Domácí ovoce. jádrové - jablka, hrušky, kdoule (žlutá někdy plstnatá slupka, tvrdá dužina, kyselá až trpká chuť, vysoký obsah pektinu a aromatických látek) , mišpule (tmavohnědé plody s kožovitou slupkou, šťáva se přidává do jablečných nebo hruškových nápoj bobulové - bobule pravé jednotlivé (hroznové víno, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, šípky, moruše) - bobule pravé složené (tzv. souplodí, např. maliny, ostružiny) - bobule nepravé, vzniklé zdužnatěním květního lůžka (jahody zahradní a lesní) Borůvky, brusinky, maliny, ostružiny a lesní jahody se souhrnně

6 peckové - se slupkou- ojíněnou (švestky, slívy - renklódy, mirabelky, pološvestky) - neojíněnou (třešně- srdcovky, chrupky) (višně - pravé, sladké, skleňovky, amarelky) - plstnatou (meruňky, broskve) skořápkové - vlašské ořechy (podle tvrdosti skořápky se rozlišují papírky, polopapírky, kamenáče, křapáče ) - lískové ořechy - jsou zralé a usušené plody lísky. Jakostní lísková jádra jsou na lomu bílá nebo krémově bílá, mají nasládlou chuť. Skořápkové ovoce má vysoký obsah sušiny, vysoký podíl tuků a vitamínů skupiny B.

7 Jižní ovoce. citrusové - nejkvalitnější citrony (rozdělují se podle doby květu a podle zrání), pomeranče (rané, z hlavní sklizně, pozdní), grapefruity (obyčejné, pigmentované), mandarinky (pravé, satsumas, klementinky), limy (podobné citronům, menší velikost, zelenožlutá dužina, šťavnatá, má kyselou, silně kořeněnou pikantní chuť. V dužině je jen málo semen. Prodávají se také pod označením limetty.) Cedráty jsou podobné citronům, až g těžké, mají silnou kůru, která se proslazuje.

8 Ostatní druhy ovoce. banány (západoindické jsou dlouhé a špičaté a kanárské jsou kratší a tlustší se zaoblenou špičkou) ananas (bělomasé a hladké)- pochází z Jižní Ameriky kiwi (vysoký obsah vitamínu C)- původně čínské ovoce mango (peckovice, má různý tvar, silná slupka je zelená, žlutá až oranžová, s červeným líčkem, chuť podobná broskvím. Významným zdrojem vitamínu A, největším producentem je Indie).

9 avokádo (peckovice,kulovitý neb hruškovitý tvar žlutozelená, tmavozelená, fialové nebo hnědočerná slupka, uvnitř velké semeno, dužina žlutá až žlutozelená,bohatá na tuky, které téměř nežluknou) rambutan (plody 50 až 80 mm dlouhé, barvy žluté až vínově červené, tuhá slupka má na povrchu husté měkké ostny, dužina je nakyslé chuti a příjemné vůně. tomel ( naz. churma, sharon, kaki ) bobule žlutooranžové, červené až červenohnědé barvy. Hmotnost 100 až 500 g, chutí připomíná meruňky. Je cenný pro vysoký obsah karotenů vitamínu C, vápníku a fosforu.)

10 karambola ( malajská hvězda) jsou to plody voskově žluté s pěti výraznými žebry.
mučenky ( též zvané passiflora nebo maracuja) jsou plody s vrásčitou tenkou slupkou hnědavé až fialové barvy 50 až 80 mm, dužina je šťavnatá, aromatická, chuť je sladkokyselá. Obsahuje 2,8 % bílkovin anona (čerimoja) povrch plodů je světle zelený a hrbolatý. Dužina je šťavnatá, krémovitě bílá, sladkokyselé chuti. V dužině jsou tmavá semena. granátové jablko (marhaník) plod purpurové barvy, uvnitř s mnoha semeny. Používá se na výrobu šťávy.

11 kvajava - tvarem připomíná hrušky 80 až 120 mm dlouhé, povrch světle žlutý, hustě pokrytý tečkami.Chutí připomíná hrušky. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C. liči - oblíbené v Asii. Jsou to oválné až srdcovité peckovice, délky 30 až 50 mm. Mají tvrdou kožovitou, hrbolatě bradavčitou a šupinatou, světle až tmavě červenou slupku. Uvnitř tmavě hnědé semeno s bílou dužinou. papája (tropický meloun) slupku mají žlutou, žlutozelenou, oranžovou, uvnitř dužina 30 až 50 mm silná světle žlutá až lososovitá, na vnitřních stěnách s velkým množstvím semen.

12 Složení a význam ve výživě :
Rozdílné složení u ořechů a ostatních druhů: voda %, vyšší obsah vody – osvěžuje skořápkové jen 4-8 % bílkoviny – bez významu ( 0,2-1 %), hlavně banány, skořápkové asi 20 % cukry %, hlavně glukóza, fruktóza, sacharóza, vláknina a pektin - podporují činnost střev, pocit sytosti. Při bobtnání hemicelulózy dojde ke střevním potížím (nepít vodu) (Surovina k výrobě pektinu - jablka, citrony).

13 tuky – bez významu (0,1- 0,5 %), skořápkové až 60 % vitamíny - C, karoten , B ML - Na, K, Mg, Ca, S , P, Cu, Mn, Fe org. kyseliny - jablečná, vinná, citrónová-vliv na chuť barviva, silice (aromat. látky) Pozor - hořká jádra meruněk obsahují amygdalin, který se v žaludku mění na HCN. Doporučené množství 200 g denně

14 Použitá literatura: - google
Použitá literatura: - google. obrázky - Učebnice pro odborná učiliště, potraviny a výživa. - Restaurace a host.


Stáhnout ppt "Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04"

Podobné prezentace


Reklamy Google