Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,"— Transkript prezentace:

1 SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle, jedlé, kaštany Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dum: 101

2 SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Plody skořápkového ovce se nazývají i ořechy.
Jsou bohaté na tuky, bílkoviny a minerální látky. Konzumují s syrové a využívají se hlavně při výrobě pečiva. Jejich obal (skořápka) je nepoživatelný - tvrdý suchý a drsný. 1.

3 CO JSEM PATŘÍ? Vlašské ořechy Lískové oříšky Mandle Jedlé kaštany
Exotické skořápkové ovoce

4 VLAŠSKÉ OŘECHY Dělí se: křapáče - velké s tenkou skořápkou
papírky - středně velké s tenkou skořápkou kamenáče - menší s pevnou skořápkou Jádro tvoří 4 srostlé díly pecky plodu ořešáku vlašského, slupka plodu (rubína) silně barví a má trpkou palčivou chuť. Jádra obsahují cca 60% tuků, 15% bílkovin a vitamíny skupiny B. Nezralé plody se kandují nebo nakládají do lihu výroba ořechovice. 2.

5 LÍSKOVÉ OŘÍŠKY Jádra plodů keřovité či stromovité lísky.
Pěstována u nás, ale i importována -hlavně z Rakouska, Turecka či Španělska. Obsahují cca. 50% tuků, 19% bílkovin, vápník, fosfor a vitamíny skupiny B. Prodávají se ořechy ve skořápce či jen jádra. Jádro má na povrchu světle hnědou až tmavě hnědou slupku, na lomu je bílé s nažloutlým odstínem. Má oříškovou, sladce olejnatou chuť přirozenou vůni. 3.

6 MANDLE Mandle jsou jádra plodů mandloně obecné.
Plod má ochmýřenou kožovitou rubínu. Mandle se prodávají ve skořápce či jádra. Obsahuje cca. 50% tuku, 25-30% bílkovin, 10% cukrů, fosfor Hořké plody mají vyšší procento jedovatého amygdalinu. Mandle se využívají jako ostatní ořechy; dále ve farmacii (amygdalin), při výrobě kosmetiky (mandlový olej). Dováží se hlavně z oblasti Středomoří. 4.

7 JEDLÉ KAŠTANY Kaštany jsou hnědavé plody kaštanovníku setého (plodí po 20 letech). Jsou uloženy v číšce s kožovitým ostnitým povrchem. Syrové mají trpkou chuť, která se však tepelnou úpravou (vařením, pečením, pražením) mění v nasládlou. Obsahují cca. 40 až 60% škrobu, 15 až 20% cukru, 6 až 10% bílkovin, tuky a vitamíny skupiny B. Dovážejí z oblasti Středomoří. Používají se k výrobě kaštanové rýže (pasírovaná dřeň, využívá se k nadívání drůbeže), nugátu a jiných cukrovinek. 5.

8 Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,"

Podobné prezentace


Reklamy Google