Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:  Výroba lihovin Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 89

2 Výroba lihovin

3 Lihoviny Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 15 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují musí být vyroben kvasnou cestou. Zdroj obrázku:

4 Výroba lihovin V celosvětovém měřítku má výroba lihovin stále stoupající trend a to i přes rozsáhlou zdravotnickou kampaň vedenou ve vyspělých státech proti nadměrné konzumaci alkoholických nápojů.

5 Výroba lihovin Lihoviny vyráběné kvasným pochodem
Podle původu ethanolu dělíme výrobu lihovin na: Lihoviny vyráběné kvasným pochodem Lihoviny vyráběné studenou cestou. Zdroj obrázku:

6 Výroba lihovin kvasnou cestou
Při tomto způsobu výrobu vzniká ethanol přímo zkvašením cukernatých surovin. Po zkvašení následuje destilace, úprava destilátu. Tento způsob se využívá při výrobě: Destilátů, Konzumních lihovin, Značkových lihovin. Zdroj obrázku:

7 Výroba lihovin studenou cestou
Tento způsob výroby je založen na smíchání jednotlivých složek výchozí lihoviny. Základní surovinami jsou: rafinovaný líh, cukr, ovocné šťávy, maceráty bylin a koření. Tento způsob se využívá především při výrobě: Řezaných destilátů, Značkových lihovin. Zdroj obrázku:

8 Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google