Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů"— Transkript prezentace:

1 Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Autor: Ing. Anna Novotná Perníky Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Pekař. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Perníky. Klíčová slova: Perníky, odležení, inverze, tvarování, pečení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_17

3 Suroviny a příprava perníkového těsta
Perníky Suroviny a příprava perníkového těsta

4 Perníky Patří mezi nejstarší druhy sladkého trvanlivého pečiva
Výroba známa od konce 13. století První perníkáři - caletníci

5 Suroviny Mouka – bílá chlebová pšeničná mouka nebo hladká pšeničná mouka, % žitné mouky Řepný cukr – rozkládá se kyselinami na invertní cukr Včelí med Vaječný obsah, meruňkový džem, marmelády Kypřidla, jedlá soda Koření

6 Výroba perníkového těsta
Příprava a zadělání těsta Odležení těsta Úprava těsta k pečení Tvarování těsta a pečení Konečná úprava pečených výrobků

7 Příprava těsta - inverze cukru
Rozklad – štěpení sacharosy na jednoduché cukry glukosu a fruktosu Provádí se pomocí kyselin Kyselina chlorovodíková nebo kyselina citrónová (vinná) Po inverzi se zbylá kyselina neutralizuje jedlou sodou

8 Odležení, úprava těsta k pečení a tvarování
Odležení těsta – dříve i několik let, nyní týden Úprava těsta k pečení – těsto se hněte a přidává se k němu koření, kypřící prostředky Vyválený plát těsta se vypichuje tvořítky nebo tvary se vykrajují nožem Strojové tvarování tvarovacím strojem RHEON

9 Pečení vytvarovaných výrobků
Malé tvary – 200 °C po dobu 7 minut Větší tvary – 180 °C po dobu 18 – 20 minut

10 Použité zdroje BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba III pro 3. ročník učebního oboru Cukrář, Cukrářka. 3. přepracované vydání. Praha: Informatorium, s. ISBN Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů"

Podobné prezentace


Reklamy Google