Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka lipidy Anotace: Materiál slouží k výkladu učiva o lipidech. Klíčová slova: lipidy, rostlinné oleje, živočišné tuky, margarín, žluknutí, mýdlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 35 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CHP3_17

3 Lipidy lipos = tuk Sloučeniny(estery) alkoholu (nejčastěji glycerolu) a vyšších mastných kyselin (především k. palmitové, stearové a olejové) látky rostlinného i živočišného původu mají hydrofobní charakter (odpuzují vodu) stavební složka buněčných membrán živočišných buněk na listech a plodech některých rostlin zásoba energie ochrana orgánů před chladem, nárazem rozpouštědlo biologicky významných látek (vitamínů)

4 rozDělení lipidů podle původu:
rostlinné (oleje) – získávají se lisováním a extrakcí semen a plodů olejnatých rostlin (řepka, sója, slunečnice, olivy, podzemnice) živočišné (tuky) – získávají se škvařením, lisováním tkání bohatých na tuk, odstřeďováním (z mléka) margaríny = ztužené oleje (vodíkem) (odolnější vůči mikroorganismům, oxidaci) žluknutí - rozklad tuků působením tepla, světla, vzduchu a mikroorganismů

5 mýdla vyrábějí se reakcí tuků s hydroxidy
působí jako tenzidy - snižují povrchové napětí vodných roztoků, čímž umožňují odmašťování

6 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martin Metelka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google