Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Název materiálu: VY_32_INOVACE_CHEMIE1_13 Tematická oblast: Chemie pro střední školy Ročník: 4 Datum dokončení: Anotace: Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s lipidy Jméno autora: Mgr. Lenka Payerová

2 L I P I D Y = ORGANICKÉ SLOUČENINY, KTERÉ SE VYSKYTUJÍ V ROSTLINNÝCH I V ŽIVOČIŠNÝCH ORGANISMECH

3 Význam Zdroj tělesné energie Tepelně izolují organismus Chrání orgány
Stavební látky buněčných membrám

4 Vlastnosti NR v H2O Hydrofóbní
Rozpouštějí biologicky významné látky (hormony, vitamíny, léky)

5 Rozdělení Jednoduché lipidy
Glyceridy (glycerol + vyšší mastná kyselina) Vosky (vyšší alkohol + vyšší mastná kyselina) Složené lipidy Alkohol + KK + jiná látka př. H3PO4

6 A) Glyceridy Složení: glycerol + kys. palmitová C15H31COOH
propan -1,2,3- triol kys. stearová C17H35COOH kys. olejová C17H33COOH

7 Rozdělení A) pevné – obsahují nasycené KK = tuky (lůj, máslo, sádlo)
B) kapalné – obsahují nenasycené KK = oleje (slunečnicový, olivový, rybí tuk) a) jednoduché b) smíšené

8 Výskyt Součást R a Ž těl Plody, semena rostlin – lisování
Z živočišných těl - škvaření

9 Vlastnosti Čisté – bezbarvé, bez chuti a zápachu NR v H2O
R v nepolárních rozpouštědlech negativní vlastnosti = žluknutí (účinkem bakterií – v teple, vlhku = oxidace dvojných vazeb za vzniku látek, které nepříjemně páchnou a znehodnocují vitamíny rozpustné v tucích)

10 Ztužování tuků = reakce vodíku s olejem (hydrogenace) za vyšší t, p, v přítomnosti katalyzátoru (zánik dvojných vazeb) Vznikají ztužené tuky stálejší proti žluknutí Nemají nepříjemný zápach jako některé oleje

11 Vysychání olejů U olejů obsahujících dvojné vazby (lněný, makový olej – nevyužívají se v potravinářství) Na vzduchu dochází k přeměně v pevnou, pružnou látku, ta se používá k výrobě fermeží Fermeže se používají k nátěrům dřevěných ploch

12 Výroba mýdla (zmýdelnění)
Alkalická hydrolýza Reakce tuku (méně hodnotný kostní tuk) s NaOH, KOH Vaří se Spočívá tedy v rozkladu tuku na mastné kyseliny a glycerin pomocí alkálií Vzniká sůl mastné kyseliny = mýdlo

13 Mýdlo = sůl mastné kyseliny Tuk = ester mastné kyseliny a glycerolu
CH2 – OOCR CH2 - OH CH – OOCR NaOH → CH - OH + 3 R-COONa CH2 – OOCR (KOH) CH2 – OH Mýdlo = sůl mastné kyseliny Tuk = ester mastné kyseliny a glycerolu

14 Použití Mýdlo nelze použít v tvrdé vodě
Vznikají Ca2+ a Mg2+ nerozpustné soli mastných kyselin Mizí čistící účinky

15 Čistící a prací prostředky
Čistící účinek mýdla spočívá ve schopnosti snižovat povrchové napětí kapaliny (hlavně vody) To vede ke snadnějšímu smáčení povrchu nečistoty a tím i jejímu uvolnění do roztoku

16 Druhy mýdel 1. sodná – z tuhých tuků za použití NaOH, jsou tuhá, mají prací a čistící účinky 2.draselná – z olejových tuků za použití KOH, mazlavá, dezinfekční úč. – úklid

17 Další speciální přísady
vonné látky antioxidační přísady(proti žluknutí) brusné látky zjasňovače dermatologické přísady (lanolin, lecitin, norkový olej)

18 = kyseliny obsažené v tucích
Mastné kyseliny = kyseliny obsažené v tucích

19 Jsou základní složkou jednoduchých a smíšených lipidů
jsou to vyšší monokarboxylové kyseliny Jsou příčinou hydrofobního charakteru lipidů

20 aa) Nasycené C11H23COOH k. laurová C13H27COOH k. myristová
C15H31COOH k. palmitová C17H35COOH k. stearová

21 bb) nenasycené CH3 – (CH2)7- CH = CH –(CH2)5 – COOH
1. s jednou dvojnou vazbou CH3 – (CH2)7- CH = CH –(CH2)5 – COOH C15H29COOH k. palmitoolejová CH3 – (CH2)7- CH=CH – (CH2)7 – COOH C17H33COOH k. olejová

22 CH3–(CH2)4–CH=CH –CH2–CH=CH–(CH2)7 – COOH
2. se dvěma dvojnými vazbami CH3–(CH2)4–CH=CH –CH2–CH=CH–(CH2)7 – COOH C17H31COOH k. linolová 3. se třemi dvojnými vazbami CH3 –CH2–CH=CH – CH2–CH=CH –CH2– CH=CH – (CH2)7 –COOH C17H29COOH k. linolenová

23 B) VOSKY = tuhé, ve vodě NR estery vyšších mastných kyselin
R původ – ochranný povlak listů Ž původ – vorvaňovina (z mozku vorvaně) - lanolin ( z ovčí vlny) - včelí vosk (stavební materiál plástů)

24 Použití vosků Zdravotnictví Kosmetika – masti, krémy Svíčky
Impregnační materiál

25 c) Složené lipidy Obsahují KK, alkohol + další složku
Př. fosfolipidy (obs. H3PO4) glykolipidy (obs. glukózu) lipoproteiny (obs. bílkoviny) Význam: podílejí se na stavbě buněčných membrán Obsažené v biologicky nejaktivnějších orgánech (mozek, mícha,srdce)

26 Zdroje Všechny materiály pocházejí z autorovy dílny


Stáhnout ppt "Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google