Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin"— Transkript prezentace:

1 Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin

2 Charakteristika přírodní organické sloučeniny ……………… i …………………. původu látky ………………… ve vodě (……………….) stavební látka ……………………. zdroj ……………… prostředí pro vstřebávání některých látek …………………. a …………………… některých orgánů rostlinného živočišného nerozpustné hydrofobní buněčných membrán energie tepelná izolace mechanická ochrana

3 Mastné kyseliny vázané v lipidech: jednosytné
se sudým počtem uhlíků (syntéza po 2C) nasycené – kyselina palmitová (C16) kyselina stearová (C18)

4 nenasycené – kyselina olejová (C18 jedna dvojná vazba) kyselina linolová (C18 dvě dvojné vazby) kyselina linolenová (C18 tři dvojné vazby) ω-nenasycené mastné kyseliny - zdravé

5 Rozdělení lipidů Jednoduché jsou tvořeny pouze estery tuky a vosky Složené obsahují kromě esteru ještě další složku glykolipidy a fosfolipidy

6 Jednoduché lipidy dle alkoholové složky rozlišujeme:
TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu VOSKY estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule) cetylalkohol

7 estery vyšších mastných kyselin a glycerolu
TUKY (acylglyceroly) estery vyšších mastných kyselin a glycerolu tripalmitoylglycerol

8 V acylglycerolech může být esterifikována jedna, dvě nebo všechny tři hydroxylové skupiny, nejvýznamnější jsou triacylglyceroly monoacylglyceroly diacylglyceroly triacylglyceroly

9 tuhé nebo mazlavé – obsahují převážně acyly …………… mastných kyselin
Přírodní tuky jsou směsí triacylglycerolů obsahujících různé acylové zbytky, mohou být: tuhé nebo mazlavé – obsahují převážně acyly …………… mastných kyselin kapalné (oleje) - obsahují převážně acyly …………….. mastných kyselin nasycených nenasycených

10 rozklad tuků způsobený ……………………… a ……………………..
Žluknutí tuků rozklad tuků způsobený ……………………… a …………………….. nejsnadněji žluknou oleje obsahující …………... mastné kyseliny uvolňují se ………………. nižší mastné kyseliny (……………….) Ztužování tuků hydrogenace, adice ……….. na dvojné vazby nenasycených kyselin vznik ……………… kyselin zvýšení ……………………………… vzdušným kyslíkem mikroorganismy nenasycené ostře zapáchající k. máselná vodíků nasycených odolnosti tuků proti žluknutí

11 Zmýdelnění výroba ……… alkalická (zásaditá) ……………….. tuku vzniká ……………………………………….. a ……….. mýdla hydrolýza Na+ nebo K+ sůl vyšší mastné kyseliny glycerol

12 Živočišné tuky součást podkožního tuku, obal vnitřních orgánů sádlo (vepřový tuk), lůj (hovězí tuk), máslo (mléčný tuk), rybí tuk používají se v potravinářství, v kosmetice a při výrobě léčiv

13 Rostlinné tuky v semenech a plodech olej řepkový, slunečnicový, olivový, lněný používají se v potravinářství a k výrobě nátěrových hmot, při výrobě kosmetiky a léčiv

14 kutikula vorvaňovina včelí vosk VOSKY
estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů (s 16 a více uhlíkovými atomy v molekule) původ: rostlinný - ochranná vrstva na plodech a listech rostlin (……………) živočišný - ochrana orgánů (…………………), stavební funkce (…………………) odolnější vůči hydrolýze, nestravitelné pro živočichy používají se v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu cetylalkohol kutikula vorvaňovina včelí vosk

15 alkohol: glycerol nebo sfingosin
Složené lipidy Fosfolipidy alkohol: glycerol nebo sfingosin kyseliny: vyšší mastné kyseliny a …………………. dusíkatá látka vázaná přes k. fosforečnou kyselina fosforečná polární (hydrofilní) část nepolární (hydrofobní, lipofilní) část

16

17 Glykolipidy glycerol nebo sfingosin, 2 acyly mastných kyselin a ……… součást biologických membrán (povrch – rozpoznávání) cukr


Stáhnout ppt "Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin"

Podobné prezentace


Reklamy Google