Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Výroba cukru Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s vlastní výrobou a rafinací cukru. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Difúze, lehká šťáva, těžká šťáva, rafinace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_05

3 Výroba cukru: Příjem, skladování – dovezená cukrovka se v cukrovaru zváží a potom skladuje v řepných skladech. Příprava pro zpracování – plavícími kanály se dopravuje cukrovka pomocí proudící vody do pračky (zbavení nečistot, bláta, kameny). Řezání – vypraná cukrovka padá do řezačky, kde je rozřezána na „řízky“.

4 Difúze – vyslazování až na minimum.
Provádí se v difúzní stanici v difuzérech. Je to vyslazování řepných řízků horkou vodou (při 78 – 80 °C). Získává se tzv. difúzní šťáva a vyslazené řízky (krmivo). Difúzní šťáva tzv. lehká šťáva je tmavá, nepříjemně páchnoucí tekutina, nepříjemné chuti a kyselé reakce. Obsahuje cukry i necukry, které se musí odstranit (necukry).

5 Úprava lehké šťávy (tekutá sladká šťáva) – provádí se v odparkách (těžké tlakové stroje) za sníženého tlaku a zvýšené teploty  → vzniká těžká šťáva (stále je to šťáva). Úprava těžké šťávy – na strojních zařízení. Provádí se ve varostrojích za podobných podmínek jako v odparkách.

6 Probíhá krystalizace → vzniká cukrovina
(není to ještě cukr). Úprava cukroviny – (zkrystalovaná) – odstřeďuje se v odstředivkách, již se oddělují krystalky cukru od nenasyceného cukerného roztoku → vzniká surový cukr a melasa.

7 Čištění neboli rafinace surového cukru
Rafinace – čištění cukru do běla Surový cukr se musí dlouho omývat vodou nebo parou – probíhá AFINACE (omývání vodou), dále probíhá filtrace, odbarvování (aktivním uhlím) → vzniká BÍLÝ CUKR KRYSTAL. obr.1

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr. 1: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google