Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí souřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Jaroslav Pech SCHŮZKY S ČEŠTINOU aneb HEZKY ČESKY Kapitola 13. Schůzka se souvětím.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 8., 9. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Nepravidelnosti a nedostatky ve stavbě věty Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_17.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Souvětí souřadné spojky, poměry (opakování) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Významový poměr Autor Fulínová Šárka.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název prezentace (DUMu)
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
Regulátory v automatizaci
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název prezentace (DUMu): Jednoduché úročení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
7. Montáž a demontáž malorážky 452ZKM,CZ 511
Komunikace a interakce
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
AUTOR: Kateřina Křížová
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
10. Test –montáže a demontáže zbraní
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu
Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ
významové poměry mezi souřadně spojenými hlavními větami
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí souřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru Tesař RočníkIII. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: říjen 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR

Anotace Cílem vyučovacího předmětu ČESKÝ JAZYK je rozvíjet komunikační kompetence žáků a naučit je užívat jazyk jako prostředek k dorozumívání a myšlení, k přijímání, sdělování a výměně informací. Cílem této prezentace je seznámit žáky se stavbou českých výpovědí, vést je k tomu, aby se zamýšleli nad jejich formální a významovou stránkou, aby pochopili jejich strukturu, osvojili si větná schémata, syntagmatická pravidla i zákonitosti výstavby textu a naučili se získané znalosti užívat ve své komunikaci. Tématem této prezentace je souvětí souřadné.

Souvětí souřadné

Jsou-li v souvětí alespoň dvě věty hlavní. Věty spojené v souvětí souřadném mohou být po stránce obsahové ve vzájemném poměru: a) slučovacím, b) stupňovacím, c) odporovacím, d) vylučovacím, e) příčinném, f) důsledkovém.

Slučovací poměr nejčastěji jsou připojeny spojovacími výrazy: a, i, nebo, či, ani, také, pak, potom nebo dvojitými spojovacími výrazy i-i, ani-ani, jednak-jednak, hned-hned, tu-tu Spojuje-li spojka a dva větné členy, dvě hlavní věty nebo dvě vedlejší v poměru slučovacím, čárku před ní nepíšeme: Zlatou olympijskou medaili získala Štěpánka Hilgertová a Jan Železný. Utábořili se na kopci a večer rozdělali oheň. Vložte kartu do štěrbiny v pravém horním rohu a potom zadejte kód PIN. Podívejme se na věc v historických souvislostech a pak mnohé pochopíme. Žije tam pár milých lidí a také pár mimořádných protivů. Čárku před spojkou a píšeme, spojuje-li dvě věty nebo dva větné členy v jiném poměru než slučovacím.

Stupňovací poměr Druhá věta zesiluje (stupňuje) obsah věty první. nejčastější spojky a spojovací výrazy jsou: ba, ba i, ba ani, ba dokonce, nejen-ale i, nejen- nýbrž i, a dokonce, a nadto, a k tomu, a navíc Uspořádali jsme reklamní kampaň, a dokonce jsme se dostali do místních novin. Neslyšel vůbec nic, a navíc měl oči zaslepené šátkem.

Odporovací poměr Obsah jedné věty odporuje obsahu druhé věty. spojovací výrazy: ale, avšak, však, leč, než, nýbrž, sice, a ne, a nikoliv, a Spojení v poměru odporovacím lze někdy rozpoznat podle toho, že se spojka a dá nahradit některou ze spojek odporovacích – ale, avšak, však: Snažil se, a neuspěl. Křídla nemají, a přece létají.

Vylučovací poměr Jedna věta vylučuje platnost druhé (jestliže platí A, nemůže platit B a naopak. spojovací výrazy: nebo, anebo, buď - nebo, buď - anebo, zda – či Buď přijdu do šesti hodin, nebo už mě nečekej.

Příčinný poměr důvodový, vysvětlovací Je mezi větami, jestliže druhá hlavní věta vyjadřuje příčinu, důvod nebo vysvětlení obsahu věty první. neboť, vždyť, totiž Někteří ptáci na podzim odlétají, neboť by u nás v zimě nenašli potravu. Krtky bychom neměli pronásledovat, vždyť jsou užiteční.

Důsledkový poměr Druhá věta vyjadřuje důsledek vyplývající z věty první. proto, a proto, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž, tak, a tak Nedostali jsme zprávu včas, a proto jsme nemohli přijít. Tito nájemníci neplatí nájemné již několik let, a tak mají být vystěhováni.

Rozlište druh poměru mezi větami a doplňte čárky: a)Byla hrozná zima a proto se nikdo nekoupal. b)V televizi začal přenos hokejového utkání a tak jsem zůstal doma. c)Někteří zájemci se do sálu nedostali koncert byl totiž vyprodán. d)Sovy jsou užitečné neboť hubí myši. e)Hlemýžď leze pomalu a nechává za sebou slizovou pěšinku.

Řešení Rozlište druh poměru mezi větami a doplňte čárky: a)Byla hrozná zima, a proto se nikdo nekoupal. (důsledkový) b)V televizi začal přenos hokejového utkání, a tak jsem zůstal doma. (důsledkový) c)Někteří zájemci se do sálu nedostali, koncert byl totiž vyprodán. (příčinný) d)Sovy jsou užitečné, neboť hubí myši. (příčinný) e)Hlemýžď leze pomalu a nechává za sebou slizovou pěšinku. (slučovací)

Seznam zdrojů ČECHOVÁ, Marie. Český jazyk pro 3. ročník středních odborných škol. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2002, 207 s. ISBN SVOBODOVÁ, Jana. Průvodce českou interpunkcí. Vyd. 1. Česká republika: Vade mecum bohemiae, 2003, 133 s. ISBN X.