Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Souvětí souřadné spojky, poměry (opakování) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Souvětí souřadné spojky, poměry (opakování) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 Souvětí souřadné spojky, poměry (opakování) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Najdi v osmisměrce spojky. K jakému poměru patří? DOBENVT OJALEŽO KEVABDT ODŠNOYI NNAIŤŤŽ CAKYDET EKANEBO ALEVŠAKJEDNAK ANEBOANI TOTIŽ NEBOŤNEBOTEDY AVŠAKDOKONCEVŽDYŤ P. SLUČOVACÍ JEDNAK, ANI, NEBO P. ODPOROVACÍ ALE, AVŠAK, VŠAK P. VYLUČOVACÍ ANEBO P. STUPŇOVACÍ DOKONCE P. PŘÍČINNÝ NEBOŤ, TOTIŽ, VŽDYŤ P. DŮSLEDKOVÝ TEDY

3 Přiřaď spojky ke správnému poměru. SLUČOVACÍ ODPOROVACÍ STUPŇOVACÍ VYLUČOVACÍ PŘÍČINNÝ DŮSLEDKOVÝ A, I, ANI, NEBO ALE, AVŠAK, VŠAK, JENŽE NÝBRŽ BA, BA I, DOKONCE I A TAK, A TEDY, A PROTO BUĎ – NEBO, ANEBO NEBOŤ, VŽDYŤ, TOTIŽ

4 Doplň do souvětí čárky, urči poměry mezi hlavními větami. 1. Ani jsem ho neviděla ani jsem mu nezavolala. 2. Měla za námi přijet ale neudělala to. 3. Sníš celou tu snídani anebo nikam nepojedeš. 4. Závod vyhrál dokonce i zaběhl světový rekord. 5. Byl velmi puntičkářský a proto uklízel každý den. 6. Vrátili jsme se brzy neboť bylo hrozné počasí. 7. Prádlo jsem vyprala i vše vyžehlila.

5 Řešení 1. Ani jsem ho neviděla, ani jsem mu nezavolala. (slučovací) 2. Měla za námi přijet, ale neudělala to. (odporovací) 3. Sníš celou tu snídani, anebo nikam nepojedeš. (vylučovací) 4. Závod vyhrál, dokonce i zaběhl světový rekord. (stupňovací) 5. Byl velmi puntičkářský, a proto uklízel každý den. (důsledkový) 6. Vrátili jsme se brzy, neboť bylo hrozné počasí. (příčinný) 7. Prádlo jsem vyprala i vše vyžehlila. (slučovací)

6 Z pravidel fotbalu – fotbaloví rozhodčí Vytvoř graf souvětí, urči poměry mezi hlavními větami. 1.Hlavní rozhodčí se pohybuje mezi hráči na hrací ploše a má plnou odpovědnost k řízení zápasu, neboť je vybaven píšťalkou, kterou signalizuje zahájení a přerušení hry. 2.Za pomezní čarou hrací plochy se pohybují dva asistenti rozhodčího, kteří hlavnímu rozhodčímu signalizují některé druhy porušení pravidel, nemají však samostatnou rozhodovací pravomoc. 3.Brankoví rozhodčí, stojící mimo hřiště vedle branky, nezasahují přímo do hry, dokonce nemají ani signalizační praporek.

7 Řešení 1.1. VH a 2. VH, neboť 3. VH, kterou 4. VV (přívlastková). mezi 1. a 2. větou hlavní – poměr slučovací mezi 2. a 3. větou hlavní větou – poměr příčinný souvětí souřadné 2. 1. VH, kteří 2. VV (přívlastková), však 3. VH. mezi hlavními větami – poměr odporovací souvětí souřadné 3. 1. VH, dokonce 2. VH. mezi hlavními větami – poměr stupňovací souvětí souřadné

8 A Ani – ani Dokonce Neboť A tak Ale Buď – nebo A proto I Jednak – jednak Ba i Vždyť A tedy Ale Buď – anebo A tudíž Rychlý test – Ke kterému poměru patří tyto spojky? slučovací stupňovací příčinný důsledkový odporovací vylučovací důsledkový


Stáhnout ppt "Souvětí souřadné spojky, poměry (opakování) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google