Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK PRO 2. STUPEŇ ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

2 Anotace  Prezentace je určena žákům 8. třídy.  Seznamuje žáky s významovými poměry mezi souřadně spojenými hlavními větami.  Podává přehled spojovacích výrazů mezi větami hlavními.  Rozvíjí praktické dovednosti tvoření souvětí.

3 Významové poměry mezi souřadně spojenými hlavními větami  Poměr slučovací – a, i, ani, nebo, také, též, pak, jednak – jednak, ani – ani  Poměr stupňovací – ba, dokonce, ba i, dokonce i, nejen – ale, nejen – nýbrž i, nejen – ale dokonce  Poměr odporovací – ale, avšak, však, nýbrž, naopak, jenže sice – ale  Poměr vylučovací – nebo, anebo, buď – nebo, buď – anebo  Poměr příčinný – neboť, vždyť, totiž, však také  Poměr důsledkový – proto, a proto, a tudíž, tedy, a tedy, a tak

4 Určete významové poměry vět v souvětí souřadném. Za jevištěm stála skupinka mladých lidí, ale nemohl jsem je ve tmě rozeznat. Hlavní hrdinka jásala i propadala zoufalství. Autor buď nechtěl přijít, nebo se rozstonal. Byla přesvědčena o svém talentu, a proto ji překvapilo rozhodnutí režiséra. Divák v první řadě se na nás chvíli díval, dokonce se i trochu usmál. slučovací důsledkový vylučovací odporovací stupňovací

5 Řešení  Za jevištěm stála skupinka mladých lidí, ale nemohl jsem je ve tmě rozeznat. (vylučovací)  Hlavní hrdinka jásala i propadala zoufalství. (slučovací)  Autor buď nechtěl přijít, nebo se rozstonal. (vylučovací)  Byla přesvědčena o svém talentu, a proto ji překvapilo rozhodnutí režiséra. (důsledkový)  Divák v první řadě se na nás chvíli díval, dokonce se i trochu usmál. (stupňovací)

6 Doplňte do vět vhodné spojovací výrazy.  Začali prodávat lístky ….. fronta se pohnula.  Představení se mi moc líbilo, ….. vám doporučuji jeho zhlédnutí.  Herečka nejen tancovala, ……. i zpívala.  Zdálo se jí to vtipné, ……. nedokázala se zasmát.  Ráda bych odešla o něco dřív, ……. bych nestihla poslední autobus. proto ale neboť a ale dokonce

7 Řešení  Začali prodávat lístky a fronta se pohnula.  Představení se mi moc líbilo, proto vám doporučuji jeho zhlédnutí.  Herečka nejen tancovala, ale dokonce i zpívala.  Zdálo se jí to vtipné, ale nedokázala se zasmát.  Ráda bych odešla o něco dřív, neboť bych nestihla poslední autobus.

8 Spojte jednotlivé části vět. Snažil se vyhovět, ale neubránila slzám. Hlavní hrdinka byla tohle představení bude mít hluboce dojata, a tak úspěch. Studenti se tísnili tam, kde představení skončilo. Herečka odešla zadním nepodařilo se mu práci schodištěm, jakmile dokončit. Tvrdil, že byla nejlevnější místa k stání.

9 Řešení  Snažil se vyhovět, ale nepodařilo se mu práci dokončit.  Hlavní hrdinka byla hluboce dojata, a tak se neubránila slzám.  Studenti se tísnili tam, kde byla nejlevnější místa k stání.  Herečka odešla zadním schodištěm, jakmile představení skončilo.  Tvrdil, že tohle představení bude mít úspěch.

10 Použité zdroje  KRAUSOVÁ, Zdeňka a Martina PAŠKOVÁ. Český jazyk 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2005, 128 s. ISBN 80-723-8419-8.  Vlastní zdroje  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Palečková.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK."

Podobné prezentace


Reklamy Google