Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Významový poměr Autor Fulínová Šárka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Významový poměr Autor Fulínová Šárka."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Významový poměr Autor Fulínová Šárka

2 VÝZNAMOVÝ POMĚR Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

3 VÝZNAMOVÝ POMĚR MEZI SOUŘADNĚ SPOJENÝMI VĚTAMI HLAVNÍMI

4 POMĚRY slučovací stupňovací odporovací důsledkový příčinný vylučovací

5 -věty jsou si významově rovnocenné POMĚR SLUČOVACÍ - a, i, ani, nebo, také, též, pak, potom, ani-ani, jak-tak, jednak-jednak, dílem-dílem Př.: Ráda háčkuji a poznávám nové vzorky. !

6 -druhá věta stupňuje význam věty první, je významově závažnější -ba, ba i, dokonce i, nejen-ale, nejen-nýbrž POMĚR STUPŇOVACÍ Př.: Navštívil nejen severní Čechy, ale podíval se i do jižních Čech. !

7 -druhá věta odporuje větě první nebo ji nějak omezuje, -ale, a, avšak, však, než, leč, jenže, nýbrž, a přece, sice-ale. POMĚR ODPOROVACÍ PŘ.: Navštívil jižní Čechy, ale Šumavu nenavštívil. !

8 -jedna věta vylučuje platnost věty druhé -platí-li jedna, neplatí druhá, -nebo, anebo, buď-buď, či, buď-anebo, zdali-či. POMĚR VYLUČOVACÍ Př.: Pojedu do jižních Čech, nebo mi zálohu za ubytování vraťte. !

9 -druhá věta vyjadřuje příčinu věty první, -neboť, vždyť, totiž. POMĚR PŘÍČINNÝ Př.: Nejel do jižních Čech, neboť neměl peníze. !

10 -druhá věta vyjadřuje důsledek věty první, -proto, a proto, tedy, tudíž, a tak, a tedy. POMĚR DŮSLEDKOVÝ Př.: Neměl peníze, a proto nejel do jižních Čech. !

11 URČETE VZÁJEMNÝ POMĚR MEZI VĚTAMI HLAVNÍMI Nerad ořechy louská, rád však jadérka chroustá. Se lží můžeš obědvat, ale do večeře nevydrží. Nechoď po vychozených cestách, nebo sklouzneš. Buď si cestu našel, nebo si ji udělal. Neporadili mu, ba smáli se mu do očí. Četl si, a proto mi neodpovídal. Znal film dobře, neboť ho viděl dvakrát. Hned byl mezi stromy, hned byl v houštině. Venku se setmělo, ba dokonce začaly padat kroupy. Neměla čas, tedy se to nenaučila.

12 ŘEŠENÍ Nerad ořechy louská, rád však jadérka chroustá. (ODPOROVACÍ) Se lží můžeš obědvat, ale do večeře nevydrží. (ODPOROVACÍ) Nechoď po vychozených cestách, nebo sklouzneš. (VYLUČOVACÍ) Buď si cestu našel, nebo si ji udělal. (VYLUČOVACÍ) Neporadili mu, ba smáli se mu do očí. (STUPŇOVACÍ)

13 Četl si, a proto mi neodpovídal na otázky. (DŮSLEDKOVÝ) Znal film dobře, neboť ho viděl dvakrát. (PŘÍČINNÝ) Hned byl mezi stromy, hned byl v houštině. (SLUČOVACÍ) Venku se setmělo, ba dokonce začaly padat kroupy. (STUPŇOVACÍ) Neměla čas, tedy se to nenaučila. DŮSLEDKOVÝ)

14


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Významový poměr Autor Fulínová Šárka."

Podobné prezentace


Reklamy Google