Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_3C54Čj8_Významové poměry mezi členy v několikanásobném větném členu Téma: Významové poměry mezi členy v několikanásobném větném členu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace učivo je určeno žákům 8. ročníku prezentace určena pro promítání na IT podporuje aktivitu žáků při procvičování významového poměru mezi větnými členy pomůcky: učebnice, nástěnné tabule

3 Poměr slučovací Jednotlivé složky několikanásobného větného členu jsou spojeny jako navzájem rovnocenné. Spojovací výrazy: a, i, ani – před těmito spojkami se čárka nepíše ani - ani, jednak - jednak, dílem – dílem – před druhým výrazem se vždy čárka píše Jitka přednášela báseň pomalu a hlasitě. Vrátil se domů živ a zdráv. Jana ani Mirka nic nenamítaly. Koupila jsem si sešit i tužky.

4 Poměr stupňovací Druhý nebo další člen stupňuje nebo zpřesňuje význam předchozího členu. Spojovací výrazy: ba, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, nejen – nýbrž i Oba zpívali vesele, dokonce s radostí. Maminka, dokonce i tatínek se na tebe zlobí. Pouštění draků je zábavou nejen dětí, nýbrž i dospělých. Po celou dobu jejich dohadování, ba spíše hádání tiše seděl.

5 Poměr odporovací Složky několikanásobného větného členu jsou ve významovém rozporu. Spojovací výrazy: ale, avšak, nýbrž, leč, sice, zato Byl to mladý, avšak rozvážný člověk. Stručně, ale výstižně pohovořil o problému. Nemluvila jsem s Věrou, ale s Martinem. Nechovej se jako hlupák, ale jako člověk.

6 Poměr vylučovací Jednotlivé složky několikanásobného větného členu se navzájem vylučují: buď platí jedno, nebo druhé. Jestliže mohou platit obě možnosti, je vztah vylučovací oslabený – před spojkami nebo, či se čárka nepíše: V zimě nosím bundu nebo kabát. Spojovací výrazy: Nebo, anebo, či, buď – nebo, buď – anebo Narodil se jim chlapec, nebo děvče?

7 Poměr důsledkový Druhý člen několikanásobného větného členu vyplývá z významu prvního jako jeho důsledek. Spojovací výrazy: Proto, a proto, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž Mluvil překotně, a tedy nesrozumitelně. Lásku potřebují všechny živé bytosti, tudíž i psi. Dnes je teplé, a proto příjemné počasí.

8 Poměr důvodový (příčinný)
Druhý člen v několikanásobném větném členu uvádí důvod (příčinu) pro člen první. Je málo používaný. Spojovací výrazy: Neboť, vždyť, totiž Náramek je nádherný, neboť zlatý.

9 několikanásobný větný člen
Doplňte do vět několikanásobné větné členy a určete, v jakém významovém poměru jejich členy jsou: několikanásobný větný člen poměr Musíš si na zimu koupit . důsledkový Učil se sice odporovací V továrně hale vrčely motory stupňovací Na zahradě rostlo množství rostlin. slučovací Chumelilo celé odpoledne. Na výlet pojedeme vylučovací


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková"

Podobné prezentace


Reklamy Google