Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Několikanásobné větné členy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Několikanásobné větné členy"— Transkript prezentace:

1 Několikanásobné větné členy
Významový poměr mezi jednotlivými složkami v několikanásobném větném členu.

2 Několikanásobný větný člen
Několikanásobný větný člen je tvořen souřadným spojením alespoň dvou výrazů, které spolu nějakým způsobem souvisejí a mají stejnou platnost jako větný člen. Jednotlivé části několikanásobného větného členu označují různé skutečnosti a jsou rovnocenné. Např.: nemám rád ani přirovnání, ani podobenství Určete, kterými větnými členy jsou vyznačené několikanásobné členy v ukázce.

3 Složky několikanásobného větného členu
Složky několikanásobného větného členu jsou zpravidla od sebe odděleny čárkami. Budˇ jsou k sobě přiřazeny, nebo je souvislost mezi nimi vyjádřena spojovacím prostředkem. Např. je to nejen chytrý, ale i rozvážný člověk. 2. V ukázce vyhledejte v několikanásobných větných členech spojovací prostředk.

4 Významový poměr mezi jednotlivými složkami NVČ
SLUČOVACÍ – jednotlivé složky jsou navzájem rovnocenné; mohou být odděleny čárkami nebo spojeny spojkami a, i, ani. Před těmito spojkami se čárka nepíše!!! Další spojovací výrazy: ani-ani, hned-hned, jednak-jednak… Vrátil se domů živ a zdráv Koupila jsem si sešity a tužky. Doma nebyl tatínek, ani maminka

5 STUPŇOVACÍ druhá nebo další složka stupňuje význam složky předchozí. Spojky: ba, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, nejen – nýbrž i. Na rozdíl od nás je v Číně pouštění draků zábavou nejen dětí, ale i dospělých. Oba pracovali vesele, dokonce s radostí.

6 ODPOROVACÍ jednotlivé složky jsou ve významovém rozporu. Spojky: ale, avšak, leč, nýbrž, zato… Byl to mladý, avšak rozvážný člověk. Nemluvila jsem s Ivanem, nýbrž s Martinem.

7 VYLUČOVACÍ jednotlivé složky se navzájem vylučují; buď platí jedno, nebo druhé. Spojky: nebo, anebo, či, buď – nebo, buď – anebo. Narodil se jim chlapec, nebo děvče? Kukly vřetenušek najdeme budˇna zemi, nebo na rostlinách nízko nad zemí.

8 DŮSLEDKOVÝ DŮSLEDKOVÝ – druhý význam vyplývá z významu prvního jako jeho důsledek. Spojovací výrazy: proto, a proto, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž… Mluvil překotně, a tedy nesrozumitelně. V tomto kraji je teplé, a proto příjemné počasí.

9 Přehled: Slučovací Stupňovací Odporovací Vylučovací Důsledkový

10 Zdroj: Styblík, Vl. a kol.: Český jazyk pro 8. ročník ZŠ a pro odpovídající ročních víceletých gymnázií. SPN, Praha 2002, s. 97 – 101.


Stáhnout ppt "Několikanásobné větné členy"

Podobné prezentace


Reklamy Google