Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II"— Transkript prezentace:

1 Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II Název pro školu: EU ČJ 17 II Název materiálu: Poměr mezi složkami několikanásobného větného členu Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Pomocí tohoto DUM se žáci seznámí s poměry mezi složkami několikanásobného větného členu Klíčová slova: poměr slučovací, stupňovací, odporovací, vylučovací, důsledkový Druh učebního materiálu: Výuková prezentace Očekávaný výstup: Žáci dokáží určit typ poměru mezi složkami několikanásobného větného členu Věková skupina: 13-14 let Ověřeno dne: Třída: VIII.B,17 žáků, 10 chlapců, 7 dívek, SVP 0

2 Poměr mezi složkami několikanásobného větného členu

3 Typy poměru slučovací stupňovací odporovací vylučovací důsledkový

4 Slučovací poměr poměr slučovací je mezi složkami, které jsou spojeny jako navzájem rovné nejčastější spojky: a, i, ani → před tyto spojky nepíšeme čárku Pojede s námi maminka a tatínek. ani – ani, jednak – jednak, dílem – dílem, hned – hned → čárku píšeme vždy před druhou ze spojek Nepojede ani maminka, ani tatínek. mohou být odděleny bez spojek, pouze čárkami Pojede maminka, tatínek i náš pes.

5 Stupňovací poměr v poměru stupňovacím druhá nebo další složka několikanásobného větného stupňuje složku další (jakoby uvádí na správnou míru) nejčastější spojky: ba, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, nejen – nýbrž i čárku píšeme vždy před druhou ze spojek Znalosti poměru využijete nejen u několikanásobných větných členů, ale i u rozboru souvětí. Tvářil se nevrle, ba až nevraživě.

6 Odporovací poměr poměr odporovací je mezi složkami, které jsou
v rozporu nejčastější spojky: ale, avšak, nýbrž, leč, zato před tyto spojky píšeme čárky Byl to vzdělaný, ale paličatý mladý muž. Nepojede tam s Martine, nýbrž s Ondřejem.

7 Vylučovací poměr v poměru vylučovacím se jednotlivé složky vzájemně vylučují, platí buď jedno, nebo druhé nejčastější spojky: nebo, anebo, či, buď – nebo, buď – anebo před spojky píšeme čárku, u zdvojených spojek píšeme čárku před druhou ze spojek Narodil se jim kluk, nebo holka? pokud je vztah mezi složkami oslaben (mohou platit obě možnosti), čárku před nebo a či nepíšeme V zimě nosím kabát nebo bundu.

8 Důsledkový poměr poměr důsledkový je mezi těmi složkami, kdy druhý vyplývá z významu prvního jako jeho důsledek nejčastější spojky: proto, a proto, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž před tyto spojky vždy píšeme čárku (hlavní spojkou zde není „a“, ale spojka za ním – proto píšeme čárku i před spojku „a“) Lásku potřebují všichni tvorové, tudíž i domácí zvířata. Byl mladý, a proto nerozhodný.

9 Určete poměry mezi složkami několikanásobného větného členu a doplňte čárky
Domácí úkoly udělám buď v pátek nebo v neděli. Doma je jen tatínek a maminka. Nemluvila jsem s Leou nýbrž s Karčou. Mluvil překotně a tedy nesrozumitelně. Na Pražském jaru se hrají skladby nejen Antonína Dvořáka ale také Bedřicha Smetany. V zimě nosím bundu nebo kabát. Venku nepadal ani sníh ani kroupy. V tomto kraji je studené a proto nepříjemné počasí. Nechovej se jako hlupák nýbrž jako rozvážný člověk. Oba pracovali vesele dokonce s radostí.

10 Řešení Domácí úkoly udělám buď v pátek, nebo v neděli. → vylučovací
Doma je jen tatínek a maminka. → slučovací Nemluvila jsem s Leou, nýbrž s Karčou. → odporovací Mluvil překotně, a tedy nesrozumitelně. → důsledkový Na Pražském jaru se hrají skladby nejen Antonína Dvořáka, ale také Bedřicha Smetany. → stupňovací V zimě nosím bundu nebo kabát. → vylučovací Venku nepadal ani sníh, ani kroupy. → slučovací V tomto kraji je studené, a proto nepříjemné počasí. → důsledkový Nechovej se jako hlupák, ale jako rozvážný člověk. → odporovací Oba pracovali vesele, dokonce s radostí. → stupňovací

11 Opakování slučovací poměr – a, i, ani, ani – ani, jednak – jednak, dílem – dílem, hned – hned stupňovací poměr – ba, dokonce, dokonce i, nejen – ale i, nejen – nýbrž i odporovací poměr – ale, avšak, nýbrž, leč, zato vylučovací poměr – nebo, anebo, či, buď – nebo, buď – anebo důsledkový poměr – proto, a proto, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž

12 Literatura a internetové zdroje
Hošnová E., Bozděchová I., Mareš P., Svobodová I. Český jazyk pro základní školy. Praha: SPN, 2009, 167 s., ISBN


Stáhnout ppt "Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II"

Podobné prezentace


Reklamy Google