Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem Č eské republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 P OMĚRY VĚT HLAVNÍCH 8. a 9. ročník Mgr. Jana Říhová

3 O BSAH Poměr slučovací Poměr stupňovací Poměr odporovací Poměr vylučovací Poměr příčinný Poměr důsledkový Pravopis Graf

4 S LUČOVACÍ + V ĚTY JSOU K SOBĚ VOLNĚ PŘIŘAZENÉ Typické spojky: a i ani nebo také též pak Spojovací výrazy: ani – ani jak – tak jednak – jednak dílem – dílem Příklad věty: Prázdniny skončily a škola začala. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

5 STUPŇOVACÍ DRUHÁ VĚTA STUPŇUJE VÝZNAM PRVNÍ, JE ZÁVAZNĚJŠÍ Typické spojky: ba ba i dokonce i Spojovací výrazy nejen – ale nejen – nýbrž Příklad věty: Venku prší, dokonce i vítr fouká.

6 O DPOROVACÍ X D RUHÁ VĚTA ODPORUJE PRVNÍ, NEBO JI OMEZUJE Typické spojky: ale a – před a píšeme čárku avšak leč však než jenže nýbrž a přece Spojovací výrazy: sice – ale Příklad věty: Sice tam došel, ale nic nepřinesl.

7 V YLUČOVACÍ P LATÍ – LI JEDNA VĚTA, NEPLATÍ DRUHÁ Typické spojky: nebo – před píšeme čárku anebo či Spojovací výrazy: buď – buď buď – anebo buď – nebo zdali - či Příklad věty: Buď se to naučíš, nebo máš pětku.

8 PŘÍČINNÝ  DRUHÁ VĚTA VYJADŘUJE PŘÍČINU VĚTY PRVNÍ Typické spojky: neboť vždyť totiž Příklad věty: Nepůjdu tam, neboť se mi nechce.

9 DŮSLEDKOVÝ  DRUHÁ VĚTA VYJADŘUJE DŮSLEDEK PRVNÍ Typické spojky proto a proto tudíž tedy a tedy a tak Příklad věty: Chtěl ten film vidět, a proto šel do kina.

10 !! Čárka před a, i, ani, nebo se nepíše jen v poměru SLUČOVACÍM !!

11 G RAF SOUVĚTÍ 1H2H Šel na návštěvu, ale Jitka nebyla doma. X 1H, ale 2H


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google