Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA TÉMA: CÉVNÍ SOUSTAVA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Materiál slouží k výkladu o oběhové soustavě člověka. Je rozdělen na dva DUMy – tento je zaměřen na srdce a cévy, navazující DUM je zaměřen na krev. Jednotlivé strany jsou věnovány konkrétním částem oběhové soustavy. Na některých stranách jsou umístěny odkazy na další internetové stránky. Hned na straně 6 jsou umístěny dva odkazy na V prvním obrázku srdce můžete shlédnout seriál Byl jednou jeden život. Jsou zde k nahlédnutí 3 části, je možné použít pouze některé části dle vlastního výběru nebo pro zpestření pustit všechny díly. Ve druhém obrázku je odkaz na práci srdce a celého oběhového systému. Dále se jedná se o stránku 7, kde stačí kliknout na obrázek srdce a otevře se nám popis srdce. Na straně 8 je pro názornost umístěn odkaz na obrázek velkého a malého krevního oběhu. Na straně 9 je umístěn ještě jeden odkaz, který slouží pro zopakování informací, v druhé polovině jsou pak informace o rozdílu tepen a žil – krvácení. Tento materiál je spíše výkladový..

3 CITACE Ilustrace: kliparty Microsoft Office

4 ZDROJE Přírodověda Učebnice pro 5. ročník - Člověk a jeho svět. 3. vyd. Praha: NOVÁ ŠKOLA, ISBN

5 Lidské tělo OBĚHOVÁ SOUSTAVA

6 Funkce: tvořeno srdcem a cévami (žíly, tepny, vlásečnice)
zajišťuje průtok krve celým tělem

7 Srdce dutý sval, uložený v hrudníku
svým smršťováním a uvolňováním zajišťuje rozvod krve - pumpa srdce se stáhne až 70krát za minutu srdce je rozděleno na dvě komory a dvě předsíně levá strana srdce žene okysličenou krev do celého těla, pravá strana vhání neokysličenou krev do plic, kde se okysličí

8

9 Krevní oběh Velký krevní oběh – také tělní krevní oběh. Začíná v levé předsíni. Rozvádí okysličenou krev do těla a přivádí zpět do srdce krev neokysličenou. Malý krevní oběh – také plicní krevní oběh. Začíná v pravé předsíni. Vede odkysličenou krev do plic a z plic zpět okysličenou krev do srdce.

10 Cévy Tepny – rozvádějí krev po celém těle. Hlavní tepna se nazývá AORTA. V tepnách je velký krevní tlak. Žíly – vrací se jimi krev zpět do srdce. Vlásečnice – nejmenší cévy v těle. Napojují se na malé tepny a přecházejí do nejmenších žilek. Spojnice mezi tepnami a žílami.

11 Problémy oběhové soustavy
Po kliknutí na šipku se Vám otevře odkaz na on-line příručku první pomoci. V obsahu si můžete vybrat hned několik možností (Masivní krvácení, Nepřímá srdeční masáž, Typy krvácení, Bolest na hrudi) a program spusťte.


Stáhnout ppt "AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA"

Podobné prezentace


Reklamy Google