Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_04_SHODA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_04_SHODA."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_04_SHODA PŘÍSUDKU S NĚKOLIKANÁSOBNÝM PODMĚTEM Sada: ČESKÝ JAZYK 8. ročník Téma: SHODA PŘÍSUDKU S NĚKOLIKANÁSOBNÝM PODMĚTEM Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1437

2 Ročník8. Druh materiáluPrezentace na inter. tabuli PomůckyInter. tabule Cíl materiálu /InovacePřehled + procvičení shody přísudku s několikanásobným podmětem, doplňovací cvičení Metodické pokynySprávné řešení je vždy na následujícím snímku, popř. přiletí na kliknutí

3

4 NĚKOLIKANÁSOBNÝ PODMĚT KONCOVKA U PŘÍSUDKU alespoň 1 člen podmětu je rodu mužského životného - i Tatínek a maminka spali. Chlapci a děvčata spali. Pes, kočky a koťata spali. všechna podstatná jména středního rodu v množ. čísle -a Koťata a štěňata spala. ostatní případy -y Koťata a štěně spaly. Rusko a Bulharsko podepsaly dohodu.

5 Slepice a kuřata se procházel___ po dvoře. Knihy a sešity ležel___ na stole. Petra, Kamila a Honza chyběl___. Všechna okna i zrcadlo zářil___ čistotou. Hříbě a kůzle skákal___. Hříbě a kůzlata skákal___. Hříbata a kůzlata skákal___. Všechny dívky a jejich učitel odjel___. Hrady a zámky byl___ zavřené.

6 Slepice a kuřata se procházely po dvoře. Knihy a sešity ležely na stole. Petra, Kamila a Honza chyběli. Všechna okna i zrcadlo zářily čistotou. Hříbě a kůzle skákaly. Hříbě a kůzlata skákaly. Hříbata a kůzlata skákala. Všechny dívky a jejich učitel odjeli. Hrady a zámky byly zavřené.

7 hrušky a jablka Hrušky a jablka na naší zahradě už dozrály. máma, táta a děti Máma, táta a děti už odjeli na výlet do Prahy. vlaky, auta a autobusy Vlaky, auta a autobusy zastavily na přejezdu. mé sestry a jejich kamarád Mé sestry a jejich kamarád už odešli domů.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_04_SHODA."

Podobné prezentace


Reklamy Google