Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ Další typy úvěrů Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázia Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V této kapitole se seznámíme s dalšími typy úvěrů – půjček - a provedeme si jejich rozdělení podle více kritérií – např. podle způsobu využití, doby splatnosti, podle jejich zajištění, podle způsobu poskytnutí a podle způsobu splacení.

3 13. DALŠÍ TYPY ÚVĚRU …neboli = „Není úvěr jako úvěr“

4 Rozdělení úvěrů podle způsobu využití
Podnikatelské, tedy určené pro podnikatele. Spotřební - určené pro fyzické osoby k nákupu předmětu a služby (na dovolenou, nákup nábytku, osobního automobilu….).

5 RPSN RPSN = pojem užívaný u úvěrů a u bankovních produktů všeobecně. Znamená to: Roční Průměrná Sazba Nákladů na daný bankovní produkt, tedy sazba vyšší, než je uváděná míra úroku s úvěrem spojená. RPSN v sobě obsahuje kromě úrokové výše ještě další bankovní poplatky – jejich náklady - a tudíž jsou náklady vyšší.

6 Rozdělení podle doby splatnosti úvěru
Jedná se o klasifikaci z pohledu času, na jak dlouho si úvěr bereme. Krátkodobý obvykle do 1 roku. Střednědobý na 1 – 5 let. Dlouhodobý více jak 5 let.

7 Úvěry podle způsobu zajištění
Nezajištěné – v praxi se málo vyskytují. Zajištěné jinou osobou. Věcné jištění – zástavy movitých a nemovitých věcí – používáno nejčastěji.

8 Úvěry podle způsobu poskytnutí
Najednou v celé částce. Postupně v několika částkách předem domluvených. Jsou buď klientovi připsány na jeho účet nebo vyplaceny cash. Různě – pohyblivě – podle potřeby; nejčastěji jde o tzv. KONTOKORENT – nebo-li můžeme jít na svém účtu do mínusu, třebaže tam svoje peníze již nemáme; peníze nám půjčuje banka. Tyto peníze musíme do stanoveného limitu vrátit (většinou se jedná o dobu kolem 40 dnů) – tato půjčka je neúročená. Pokud kontokorent – půjčku - včas nevrátíme, je nám účtován poměrně vysoký sankční poplatek.

9 Půjčka podle způsobu splácení
Najednou v celé sumě a to jak půjčku, tak i sjednaný úrok v předem domluveném čase. Většinou používáno u krátkodobých úvěrů s nižší úrokovou mírou. Postupně v předem stanovených termínech a výších – používáno hlavně u střednědobých a dlouhodobých úvěrů.

10 Použité zdroje: - Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google