Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_01.01.15 Běžné účty a vkladní knížky Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázia Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu si budeme blíže specifikovat, jak vlastně funguje běžný a spořící účet. Co to jsou vkladní knížky a jak se s nimi nakládá. Dále co je to penzijní připojištění a jeho princip fungování.

3 15. PODROBNĚJI O BĚŽNÝCH ÚČTECH A VKLADNÍCH KNÍŽKÁCH Tušíš, jaký je rozdíl mezi běžným účtem a vkladní knížkou? Používají se ještě nyní vkladní knížky? Dokážeš vyhledat z dostupných zdrojů, jak vkladní knížka vypadá, byla-li v minulosti oblíbená, jaký je názor na ni v současné době?

4 Spořící účet = nejpoužívanější depozitní produkt v ČR. Jedná se v podstatě o kombinaci účtu běžného a termínovaného. -Jeho podstatou není ani tolik zhodnocení peněz, jako spíše jejich poměrně vysoká likvidita. -Jeho rizikovost je minimální, ale za to „platíme“ poměrně nízkým úrokem. -Je vhodný pro ty střadatele, kteří se nechtějí dlouhodobě vzdát svých volných peněžních prostředků a nebo nechtějí (nebo se bojí) investovat do výnosnějších (ale za to rizikovějších) produktů.

5 Odlišnost spořících účtů Podle výpovědní lhůty. Ta buď není žádná, nebo pár dní, nebo týdnů, nebo měsíců až po 1 rok. Čím je výpovědní lhůta delší, tím je úroková míra vyšší (ale likvidita zase nižší). Podle požadavku na minimální vklad. Tento požadavek mají bankovní domy poměrně dost rozdílný. Je to částka depozit, které musí být neustále na účtu (tzv. „bankovní sedlina“). Požadavek na souběžné založení běžného účtu u stejné banky (není pravidlem). Výše úročení – každá banka vykazuje v této oblasti drobné rozdíly.

6 Zakládáme si spořící účet Můžeme teoreticky 4 způsoby: osobně, po telefonu, přes internet a nebo poštou. Ale jelikož vždy v závěru musíme podepsat příslušnou smlouvu, bude nejlepší tuto činnost provést rovnou osobně. Navíc touto formou můžeme s bankovním úředníkem probrat i další záležitosti, eventuálně si konkretizovat nejasné aspekty smlouvy. K založení účtu potřebujeme dva doklady totožnosti (OP a další doklad – např. řidičský průkaz, cestovní pas…) a uložení našeho podpisového vzoru (pozor – pak si ho pamatovat!!!).

7 Vkladní knížka Druhy vkladních knížek

8 Popis vkladní knížky Nejstarší druh spoření; v současnosti již téměř nevyužíván. Je to knížka, která v písemné formě zachycuje veškeré okamžité zápisy o pohybu peněz na účtu – v podstatě permanentní výpis z účtu v knižní podobě. Vkladní knížka na doručitele je vlastně anonymní záležitost a proto již několik let v ČR se nevydává a to z důvodu minimalizovat nezákonné praktiky tzv. „praní špinavých peněz“. U vkladní knížky na jméno - s touto knížkou může disponovat pouze osoba, na jejíž jméno byla založena (nebo její zmocněnec). V minulosti ještě existovaly výherní vkladní knížky (dnes již ne). Jejich podstatou bylo, že banka v určitých termínech čísla knížek vylosovala a ty pak vyhrávaly různá procenta výher z aktuálních zůstatků na knížce - např. 25 % z aktuálního stavu zůstatku na knížce, nebo 100 %, 250 % atd. Vkladní knížky mohou být, na rozdíl od ostatních depozitních produktů, pouze v tuzemské měně. Jsou pojištěny.

9 Penzijní připojištění Vyhledejte z dostupných zdrojů podstatu penzijního připojištění, kolik z celkové populace tento bankovní produkt využívá, proč je mezi občany tak populární a zařídil by sis jej také a proč?

10 Použité zdroje: Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google