Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření 3. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření 3. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření 3

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI-2-16-12_Sporeni-3_Vkladni-knizky Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: II. Datum tvorby: 01.06.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Spoření 3 1.Spořicí účty 2.Termínované vklady 3.Vkladní knížky 4.Stavební spoření 5.Penzijní připojištění Klíčová slova Vkladní knížka, promlčení vkladu, úročení

4 Základní pojmy Spoření - Účelem spoření je zhodnotit peníze, které nepotřebujeme. Vkladní knížka - potvrzením o vkladu. Banka v ní vyznačuje změny ve výši vkladu, jeho zůstatek a další skutečnosti týkající se vkladu. Vklady jsou úročeny nižší pevnou úrokovou sazbou. Vkladní knížky se vystavují na jméno.

5 Charakteristika Vkladní knížky jsou oblíbené zejména u starších klientů, kteří preferují tradiční hmatatelnou podobu, jednoduchost obsluhy a přehled o zůstatku svých prostředků. Banka vystavuje vkladní knížky pouze na jméno. Dispozice je omezena pouze na majitele (prověření na základě předloženého průkazu totožnosti) nebo jím zmocněné osoby. Vklady na vkladní knížku mohou být prováděny hotovostně i bezhotovostně - převodem. Výplaty vkladu se realizují na základě předložení vkladní knížky jen hotovostně. Úroky z vkladů se připisují ve prospěch vkladní knížky ke konci kalendářního roku, resp. k datu zrušení vkladní knížky, jsou zdaněny 15 %. Úročení vkladních knížek v některých záložnách konkuruje některým spořicím či termínovaným účtům bank.

6 Vkladní knížka Druhy vkladních knížek Vkladní knížka bez výpovědní lhůty - vklad s pevnou úrokovou sazbou a s vydaným potvrzením o jeho výši. Vkladní knížka s výpovědní lhůtou - vklad, u kterého volíte výpovědní lhůtu obvykle od 15 dnů po 2 roky. Dětská vkladní knížka (vklad se zvýhodněnými úroky) Dětská vkladní knížka na jméno pro děti a mládež do 18 let - možnost spoření pro budoucí potřeby dítěte. Výherní vkladní knížka - vklad s právem na účast ve slosování o finanční výhry a prémie s potvrzením o jeho výši - vkladní knížkou, výherní vkladní knížka není úročena, výnosem je pravidelné slosování.

7 Vkladní knížka Úročení vkladních knížek Je rozdílné a závisí na délce výpovědní lhůty. Promlčení vkladu Vklad na vkladní knížce se automaticky ruší, pokud vkladní knížka nebyla bance předložena 20 let. Následná výplata vkladu je možná po dobu 3 let. Poté je vklad bez náhrady promlčen. Pozor, mnoho vkladatelů takto přišlo o své úspory!

8 Vkladní knížka Založení vkladní knížky K založení vkladní knížky je potřeba navštívit pobočku instituce, která ji poskytuje. Po vložení minimálního vkladu, který se pohybuje kolem 50 Kč, vám pracovník pobočky vydá tiskopis. Podle vašich potřeb a nastavených parametrů pak můžete vkládat a vybírat vaše finanční prostředky. Úrok bývá na knížku připisován ročně. Knížka není časově omezena. Vklady na vkladních knížkách jsou ze zákona pojištěny.

9 Vkladní knížka Výhody ze zákona jištěný vklad jednoduchost evidence vedení vkladu zdarma Nevýhody nízké úroky S rostoucí oblibou běžných spořicích účtů to vypadalo, že vkladní knížky brzy vymřou a některé banky je také již přestaly nabízet. Přesto vkladní knížky stále žijí a někteří lidé na ně nedají dopustit.

10 Anotace: Prezentace obsahuje výklad problematiky spoření, vkladních knížek a možnosti založení vkladní knížky. Určeno k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-107-7. ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-106-0. OBCHODNÍ AKADEMIE, Mohelnice. Ekonomické kompetence v občanském životě. ISBN CZ.1.07/1.1.04/02.0139. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření 3. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google