Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů"— Transkript prezentace:

1 4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů Název sady: Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších ročnících při procvičování) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších ročnících při procvičování) je zopakovat a procvičit probranou látku i ukázat studentům souvislosti mezi jednotlivými tématy tak, aby si vytvořili určitý nadhled při řešení matematických příkladů. Cvičení jsou seřazena od lehčích ke složitějším, příklady na sebe často tematicky a metodicky navazují. Studenti si zopakují základní metody řešení příkladů, prohloubí si matematické myšlení.

3 ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ VYSVĚTLENÍ
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8 Řešte v R nerovnice: a) b) c) d) VYSVĚTLENÍ ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ

4 ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ VYSVĚTLENÍ 4.8 Řešte v R nerovnice: e) f)
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8 Řešte v R nerovnice: e) f) ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ VYSVĚTLENÍ

5 Postup Metody nulových bodů :
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Postup Metody nulových bodů : Vše, co je v absolutní hodnotě, položíme rovno 0. Dostaneme nulové body, které rozdělí osu x na intervaly. Zjistíme, zda je výraz uvnitř absolutní hodnoty v daném intervalu kladný nebo záporný. Podle toho dosadíme v daném intervalu místo absolutní hodnoty buď výraz se stejným nebo s opačným znaménkem. V daných intervalech dořešíme postupně nerovnice a zapíšeme dílčí výsledky. Celkový výsledek zapíšeme jako sjednocení dílčích výsledků.

6 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8a)

7 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8a)

8 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8a) ZPĚT 4.8

9 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8b)

10 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8b)

11 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8b) ZPĚT 4.8

12 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8c)

13 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8c) ZPĚT 4.8

14 4.8c) Rychlejší metoda pomocí vzdálenosti od počátku
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8c) Rychlejší metoda pomocí vzdálenosti od počátku ZPĚT 4.8

15 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8d)

16 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8d)

17 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8d)

18 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8d)

19 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8d) ZPĚT 4.8

20 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8e) Závěr: K=R ZPĚT 4.8

21 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8f)

22 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 4.8f) ZPĚT 4.8

23 Zdroje pro textovou část
KUBÁT, Josef, Dag HRUBÝ a Josef PILGR. Sbírka úloh z matematiky pro střední školy: maturitní minimum. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1996, 195 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN HUDCOVÁ, Milada a Libuše KUBIČÍKOVÁ. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium. 1. vyd. Praha: Prometheus, c2000, 415 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN Vlastní příklady.

24 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Vlastní obrázky.


Stáhnout ppt "4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů"

Podobné prezentace


Reklamy Google