Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy"— Transkript prezentace:

1 1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy Název sady: Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších ročnících při procvičování) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších ročnících při procvičování) je zopakovat a procvičit probranou látku i ukázat studentům souvislosti mezi jednotlivými tématy tak, aby si vytvořili určitý nadhled při řešení matematických příkladů. Cvičení jsou seřazena od lehčích ke složitějším, příklady na sebe často tematicky a metodicky navazují. Studenti si zopakují základní metody řešení příkladů, prohloubí si matematické myšlení.

3 1.1 Jsou dány množiny . Zakreslete pomocí množin a zapište výsledek.
b) ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ:

4 1.1 Jsou dány množiny . Zakreslete pomocí množin a zapište výsledek.
d) M´Z (Z – celá čísla) ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ:

5 1.1 Jsou dány množiny . Zakreslete pomocí množin a zapište výsledek.
ŘEŠENÍ:

6 ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1.2 Jsou dány množiny , , Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS:

7 ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS:
1.2 Jsou dány množiny , , Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS:

8 ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS:
1.3 Určete sjednocení a průnik množin M,N. Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. Sjednocení Průnik ŘEŠENÍ: ŘEŠENÍ: ZÁPIS: ZÁPIS:

9 1.4 Řešte v R (využijte geometrický význam absolutní hodnoty reálného čísla). Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. a) ŘEŠENÍ: GRAF A ZÁPIS:

10 1.4 Řešte v R (využijte geometrický význam absolutní hodnoty reálného čísla). Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. b) ŘEŠENÍ: GRAF A ZÁPIS:

11 1.4 Řešte v R (využijte geometrický význam absolutní hodnoty reálného čísla). Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. c) ŘEŠENÍ: GRAF A ZÁPIS:

12 1.4 Řešte v R (využijte geometrický význam absolutní hodnoty reálného čísla). Zakreslete na číselné ose a zapište výsledek. d) ŘEŠENÍ: GRAF A ZÁPIS:

13 1.5* Určete počet všech celých čísel x, pro která platí: a zároveň .
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1.5* Určete počet všech celých čísel x, pro která platí: a zároveň ŘEŠENÍ: GRAF: ZÁPIS:

14 Fotbal nebo hokej hraje 26 studentů.
1.6 Ve třídě je 32 studentů, z toho je 18 fotbalistů (F) a 15 hokejistů (H). Oba sporty provozuje 7 studentů. Určete, kolik studentů a) hraje fotbal nebo hokej? Fotbal nebo hokej hraje 26 studentů. ŘEŠENÍ: GRAF: ODPOVĚĎ:

15 ŘEŠENÍ: ODPOVĚĎ: GRAF:
1.6 Ve třídě je 32 studentů, z toho je 18 fotbalistů (F) a 15 hokejistů (H). Oba sporty provozuje 7 studentů. Určete, kolik studentů b) neprovozuje ani fotbal ani hokej? Fotbal ani hokej neprovozuje studentů. ŘEŠENÍ: GRAF: ODPOVĚĎ:

16 ŘEŠENÍ: GRAF: ODPOVĚĎ:
1.6 Ve třídě je 32 studentů, z toho je 18 fotbalistů (F) a 15 hokejistů (H). Oba sporty provozuje 7 studentů. Určete, kolik studentů c) hraje fotbal, avšak nehraje hokej? studentů hraje fotbal, avšak nehraje hokej. ŘEŠENÍ: GRAF: ODPOVĚĎ:

17 1.7 Zjistěte, kolik studentů je ve třídě, jestliže je zde 15 plavců (P), 12 tenistů (T). Oba sporty provozuje 5 studentů, 3 studenti nesportují vůbec. e Ve třídě je 25 studentů. ŘEŠENÍ: ODPOVĚĎ:

18 Zdroje pro textovou část
KUBÁT, Josef, Dag HRUBÝ a Josef PILGR. Sbírka úloh z matematiky pro střední školy: maturitní minimum. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1996, 195 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN HUDCOVÁ, Milada, Libuše KUBIČÍKOVÁ a Josef PILGR. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium: maturitní minimum. 1. vyd. Praha: Prometheus, c2000, 415 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN Vlastní příklady.

19 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Vlastní obrázky.


Stáhnout ppt "1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy"

Podobné prezentace


Reklamy Google