Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10"— Transkript prezentace:

1 5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10 Název sady: Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších ročnících při procvičování) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Matematika pro 4. ročník, opakování k maturitě – řešené příklady (lze použít i v nižších ročnících při procvičování) je zopakovat a procvičit probranou látku i ukázat studentům souvislosti mezi jednotlivými tématy tak, aby si vytvořili určitý nadhled při řešení matematických příkladů. Cvičení jsou seřazena od lehčích ke složitějším, příklady na sebe často tematicky a metodicky navazují. Studenti si zopakují základní metody řešení příkladů, prohloubí si matematické myšlení.

3 Pravidla pro počítání s mocninami:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Pravidla pro počítání s mocninami:

4 Pravidla pro počítání s mocninami:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Pravidla pro počítání s mocninami:

5 Pravidla pro počítání s odmocninami:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Pravidla pro počítání s odmocninami:

6 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Shrnutí vzorců:

7 PRAVIDLA ŘEŠENÍ pomocí mocnin ŘEŠENÍ pomocí odmocnin
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 Zjednodušte s použitím pravidel pro počítání s mocninami, pak ukažte na stejném příkladu použití pravidel pro počítání s odmocninami: a) b) ŘEŠENÍ pomocí mocnin ŘEŠENÍ pomocí odmocnin ŘEŠENÍ pomocí mocnin ŘEŠENÍ pomocí odmocnin PRAVIDLA

8 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 a) Pomocí mocnin:

9 5.2 a) Pomocí odmocnin: ZPĚT 5.2
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 a) Pomocí odmocnin: ZPĚT 5.2

10 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 b) Pomocí mocnin:

11 5.2 b) Pomocí odmocnin: ZPĚT 5.2
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 b) Pomocí odmocnin: ZPĚT 5.2

12 PRAVIDLA ŘEŠENÍ pomocí mocnin ŘEŠENÍ pomocí odmocnin
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 Zjednodušte s použitím pravidel pro počítání s mocninami, pak ukažte na stejném příkladu použití pravidel pro počítání s odmocninami: c) d) ŘEŠENÍ pomocí mocnin ŘEŠENÍ pomocí odmocnin ŘEŠENÍ pomocí mocnin ŘEŠENÍ pomocí odmocnin PRAVIDLA

13 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 c) Pomocí mocnin:

14 5.2 c) Pomocí odmocnin: ZPĚT 5.2a,b ZPĚT 5.2c,d
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 c) Pomocí odmocnin: ZPĚT 5.2a,b ZPĚT 5.2c,d

15 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 d) Pomocí mocnin:

16 5.2 d) Pomocí odmocnin: ZPĚT 5.2a,b ZPĚT 5.2c,d
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.2 d) Pomocí odmocnin: ZPĚT 5.2a,b ZPĚT 5.2c,d

17 VYSVĚTLENÍ ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.3 Zjednodušte s použitím pravidel pro počítání s mocninami: a) b) ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ VYSVĚTLENÍ

18 Vysvětlení Používáme opět pravidla pro počítání s mocninami. Hledáme stejné základy a exponenty sečteme nebo odečteme, podle toho, jestli násobíme nebo dělíme. Používáme hlavně první 3 pravidla pro počítání s mocninami:

19 5.3 Zjednodušte s použitím pravidel pro počítání s mocninami: a)
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.3 Zjednodušte s použitím pravidel pro počítání s mocninami: a)

20 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 5.3 Zjednodušte s použitím pravidel pro počítání s mocninami: b) ZPĚT 5.3

21 Zdroje pro textovou část
KUBÁT, Josef, Dag HRUBÝ a Josef PILGR. Sbírka úloh z matematiky pro střední školy: maturitní minimum. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1996, 195 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN HUDCOVÁ, Milada a Libuše KUBIČÍKOVÁ. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium. 1. vyd. Praha: Prometheus, c2000, 415 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN Vlastní příklady.

22 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Vlastní obrázky.


Stáhnout ppt "5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10"

Podobné prezentace


Reklamy Google