Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací TEMA: skladba ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 Anotace Autor: Mgr. Kateřina Křížová Jazyk: čeština
Výukový materiál je určen žákům základní školy Zaměření: Výukový materiál je zaměřen na souvětí souřadné – poměry mezi souřadně spojenými hlavními větami. Tento výukový materiál se zaměřuje na poměr stupňovací. Nejprve jsou uvedeny nejčastější spojovací výrazy, poté mají žáci sami spojovat věty tak, aby byly v poměru stupňovacím a poté rozlišit jednotlivé poměry mezi větami. Klíčová slova: souvětí souřadné, souvětí podřadné, poměr stupňovací Klíčové kompetence: k učení, k řešení problému, komunikativní Na výukový materiál reagovali žáci pozitivně.

3 poměr stupňovací

4 značka druhý věta zesiluje, stupňuje obsah věty první spojovací výrazy ba, ba i, ba ani, dokonce, přímo, nadto, nejen(že) – nýbrž(i), nejen(že) – ale i, nejen – ale dokonce (i), nejen – nýbrž naopak

5 K uvedené větě uveď další větu v poměru stupňovacím
Michal se ve škole vůbec nesoustředí. Celý den ho bolela hlava. Po celý den padaly z nebe doslova trakaře. Tornádo zničilo řadu domů. Ten nový film se mi velmi líbil. Po návratu z dovolené jsme měli vytopený byt.

6 V jakém poměru jsou následující věty hlavní?
Ráno svítilo slunce, odpoledne však začalo pršet. Na výlet jsme nasmažili řízky, dokonce jsme upekli i buchty. Lesy voněly houbami, svou vůní vábily houbaře. Chtěla jsem jít do kina, ale měla jsem strach jít v noci sama domů. Pomohli jsme babičce s nákupem i oběd jsme jí uvařili.

7 řešení Ráno svítilo slunce, odpoledne však začalo pršet. X Na výlet jsme nasmažili řízky, dokonce jsme upekli i buchty. Lesy voněly houbami, svou vůní vábily houbaře. + Chtěla jsem jít do kina, ale měla jsem strach jít v noci sama domů. X Pomohli jsme babičce s nákupem i oběd jsme jí uvařili. +


Stáhnout ppt "AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací"

Podobné prezentace


Reklamy Google