Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK Téma: TVAROSLOVÍ - spojky Ročník: 8.-9. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 SPOJKY

3 Petr šel nakoupit a Eva se učila. Pavel a Jana šli nakoupit.
SPOJKY spojují větné členy nebo věty Petr šel nakoupit a Eva se učila. Pavel a Jana šli nakoupit. Musím jíst pravidelně a střídmě. Když nebude pršet, půjdeme na výlet. Brzy jsme došli k domu, kde bydlela Iva. Nevíme, kdy se vrátí domů.

4 DRUHY – SPOJKY SOUŘADÍCÍ
mezi hlavními i vedlejšími větami v souřadném poměru mezi větnými členy v několikanásobném větném členu jsou to např.: a i ani nebo anebo či ale však avšak nýbrž neboť proto vždyť totiž tudíž a proto

5 DRUHY – SPOJKY PODŘADÍCÍ
mezi větou závislou a větou řídící jsou to např.: že aby který jaký odkud kudy kdy zdali jako že kam proč když jakmile protože třebaže takže nežli zatímco takže

6 Do souvětí doplň vhodné spojky podřadící.
Ujel mi autobus, ______ jsem zaspala. Je stejně starý, _____ je naše Markéta. Poprvé jsem viděl moře, _____ mi bylo 5 let. ______ byl včas hotov, musím mít plán. Petr odešel,_______ mu to zakázali. Pavel nevěděl,______má pokračovat v cestě. Ještě přesně nevím,_____ pojedu domů. Ráno zjistil,___ nemá u kabátu knoflík. Šel jsem tam,_____ šla celá naše výprava.

7 Ujel mi autobus, protože jsem zaspala.
Řešení. Ujel mi autobus, protože jsem zaspala. Je stejně starý, jako je naše Markéta. Poprvé jsem viděl moře, když mi bylo 5 let. Abych byl včas hotov, musím mít plán. Petr odešel, i když mu to zakázali. Pavel nevěděl, kudy má pokračovat v cestě. Ještě přesně nevím, kdy pojedu domů. Ráno zjistil, že nemá u kabátu knoflík. Šel jsem tam, kam šla celá naše výprava.

8 Do souvětí doplň vhodné spojky souřadící.
Bolí mě hlava, ______ zůstanu raději doma. Rychle odemkla dveře, _____ zvonil telefon. Otevřel okno ___ nevěřil svým očím. Plavci se snažili, _____ závod nevyhráli. Venku byla vichřice,______ zůstal přes noc. Pozvali jsme ho na oslavu, ____ on nepřišel. Nejdříve se najedl, ______ si napsal úkol. Přijel za námi na chatu,______ zůstal celý týden.

9 Bolí mě hlava, proto zůstanu raději doma.
Řešení. Bolí mě hlava, proto zůstanu raději doma. Rychle odemkla dveře, neboť zvonil telefon. Otevřel okno a nevěřil svým očím. Plavci se snažili, ale závod nevyhráli. Venku byla vichřice, a tak zůstal pře noc. Pozvali jsme ho na oslavu, ale on nepřišel. Nejdříve se najedl, potom si napsal úkol. Přijel za námi na chatu, dokonce zůstal celý týden.

10 Zdroj: Vlastní tvorba Citace: Základní mluvnice českého jazyka
Zdroj: Vlastní tvorba Citace: Základní mluvnice českého jazyka. Praha: SPN pedagogické nakladatelství, akciová společnost, ISBN Klíč k češtině: aneb Na češtinu od lesa. Praha: Albatros nakladatelství, a. s., právní nástupce, ISBN

11 Český jazyk: Přehled učiva základní školy
Český jazyk: Přehled učiva základní školy. Praha: Nakladatelství Fortuna, ISBN Anotace: Žáci se seznámí s druhy spojek. Získají ucelený přehled. Do vět doplní vhodné spojky.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK"

Podobné prezentace


Reklamy Google