Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země"— Transkript prezentace:

1 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 2. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Jméno autora: Mgr. Pavla Besedová Klíčová slova: Den Země, jarní rovnodennost, ochrana Země, ekologická výchova Výchovné a vzdělávací cíle: Žák se seznámí s celosvětovým Dnem Země. Žák se aktivně zapojuje do ekologických aktivit, vymýšlí a navrhuje způsoby, jak pomáhat planetě Zemi. Rozvíjené klíčové kompetence: Komunikační – žák naslouchá ostatním, sdílí své názory s ostatními K řešení problémů – žák navrhuje možná řešení, argumentuje Občanské – žák rozvíjí své uvědomělé ekologické chování. Anotace, metodický list: Prostřednictvím informační prezentace žáci získávají základní informace o Dni Země. Žáci se sami aktivně zapojují vymýšlením různých ekologických aktivit. Použité zdroje: Vlastní text Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace

2 Den Země

3 Každý rok vždy 22. dubna slavíme svátek naší planety Země.
Den Země začali poprvé slavit lidé v Americe před více než 30 lety – v roce Dnes už slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa.

4 Přemýšlejte – proč slavíme Den Země?

5 Země je jediná ze všech planet Sluneční soustavy, která umožňuje existenci života (lidí, živočichů i rostlin). Dává nám vzduch, který dýcháme, vodu, kterou pijeme, jídlo, bez kterého bychom nemohli být, prostor, ve kterém žijeme a mnoho dalšího.

6 Ale všechno tohle nepatří jenom lidem…
Na Zemi žije spousta rostlin a živočichů, díky kterým může na Zemi přežít i člověk. A ti všichni potřebují VODU, VZDUCH, TEPLO, SVĚTLO, POTRAVU a PROSTOR k životu.

7 Tak vlastně člověk škodí i sám sobě.
Lidé ale často Zemi ubližují. Například tím, že zamořují vzduch vypouštěním životu škodlivých a nebezpečných látek, znečišťují vodu v řekách, mořích a jezerech, ničí životní prostor mnohým živočichům atd. Tak vlastně člověk škodí i sám sobě.

8 Den Země je vhodnou příležitostí pro všechny lidi, aby se nad těmito věcmi zamysleli a aby každý z nás udělal nějakou (byť drobnou) věc, která Zemi prospěje. A nemusí to být zrovna jen 22. dubna.

9 A teď pojďte zkusit společně přemýšlet: Čím bychom naší Zemi udělali radost a jak bychom spolu mohli oslavit Den Země? Jak mohou děti jako vy pomoci k ochraně Země?

10 Přišli jsme na spoustu nápadů, tak už nebudeme otálet a hurá do práce!


Stáhnout ppt "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země"

Podobné prezentace


Reklamy Google