Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 st Class Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 st Class Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód."— Transkript prezentace:

1 1 st Class Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_13_PSANI_DOPISU Název materiálu:Psaní dopisu Předmět:Český jazykRočník:2. Časová dotace:45 minDatum ověření:15. 6. 2012 Jméno autora:Mgr. Pavla Besedová Klíčová slova:Dopis, adresa Výchovné a vzdělávací cíle: Žák si ujasní náležitosti dopisu, zopakuje si všechny potřebné údaje pro napsání adresy. Žák samostatně napíše krátké sdělení formou dopisu, správně vyplní adresu. Rozvíjené klíčové kompetence: Komunikativní – vyjadřuje se ústně i písemně srozumitelnou formou K učení – aplikuje teoretické poznatky o struktuře dopisu a náležitostech adresy v praxi Sociálně personální – spolupracuje ve dvojici, sdílí své názory, hodnotí svou práci i práci spolužáka Anotace, metodický list: Prostřednictvím prezentace se žáci seznámí se základními náležitostmi psaní dopisu. Zopakují si, které údaje jsou důležité při psaní adresy na dopis. Po shlédnutí prezentace žáci samostatně napíší krátký dopis včetně adresy. Použité zdroje:Vlastní text, obrázky ze sady Microsoft Office

2 Par Avion Air Mail A I R M A I L Žáci 2. třídy Základní škola Veřovice Veřovice 276 742 73 Veřovice Česká republika $ 3.00

3 Milí druháci ! Dnes si zopakujeme vše, co je třeba pro správné napsání dopisu. Nejprve se rozmyslíme, komu a o čem chceme psát. Podle toho pak vybereme dopisní papír.

4 Jaký dopisní papír se hodí? Na dopis pro kamaráda nebo kamarádku Na dopis pro babičku nebo dědečka Na dopis rodičům z letního tábora Na úřední dopis, který píše maminka nebo tatínek Na přání k narozeninám nebo k svátku Na dopis Ježíškovi Na přání k Vánocům

5 My si dnes společně vyzkoušíme napsat dopis pro kamaráda nebo kamarádku. NNajděte si teď každý nějakého pomocníka, se kterým se budete o své práci radit. Vytvořte dvojice a sedněte si do společné lavice. Teď chvíli společně přemýšlejte: KKomu budete psát? OO čem můžeme svému kamarádovi nebo kamarádce napsat a co naopak asi psát nebudeme? CCo zajímavého se náš kamarád nebo kamarádka z dopisu dozví? JJak nebo čím uděláme v dopise svému kamarádovi nebo kamarádce radost? Co ho (ji) potěší?

6 Máte vše promyšleno? Tak teď už hurá do práce! Jen nezapomeňte, že…

7  Na začátku dopisu bude pozdrav a oslovení. (např. Milá Jano! Ahoj Aleši!)  Nezapomeň napsat velké písmeno ve slovech Ty, Tvůj, Tvoje…Dáváš tím kamarádovi najevo, že si ho vážíš.  Piš čitelně a bez chyb! Snaž se také psát bez škrtání a přepisování!  Při psaní přemýšlej – aby Tvůj dopis měl hlavu a patu.  Na konci se nezapomeň podepsat.

8 Hotovo? Tak a co teď? Dopis dáme do obálky… …a napíšeme adresu.

9 Par Avion Air Mail A I R M A I L Sem patří oslovení: Např. pan, paní, slečna, kamarád… Sem patří ulice a číslo domu: např. Zelená 124, Krátká 659 Sem patří jméno a příjmení: např. Jan Novák, Karolína Rychlá Sem patří název města: např. Brno, Praha Sem patří poštovní směrovací číslo: No a sem můžete napsat zemi, pokud váš kamarád nebydlí v ČR kamarád Radek Krátký Pod lesem 63 Litomyšl 5 7 00 1 A nakonec ještě známku $ 3.00

10 Par Avion Air Mail A I R M A I L Dopis můžeme odnést na poštu nebo vhodit do poštovní schránky. A teď už se budeme jen těšit na brzkou odpověď.


Stáhnout ppt "1 st Class Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód."

Podobné prezentace


Reklamy Google