Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ZAKLADNI_SKLADEBNI_DVOJICE Název materiálu:Základní skladební dvojice Předmět:Český jazykRočník:4. Časová dotace:45 minDatum ověření:30. 3. 2012 Jméno autora:Mgr. Martina Macíčková Klíčová slova:Základní skladební dvojice, podmět, přísudek Výchovné a vzdělávací cíle:Žák vyhledává ve větě jednoduché základní skladební dvojici. Rozvíjené klíčové kompetence: K učení K řešení problémů Anotace, metodický list: Prostřednictvím interaktivního znázornění žáci získávají základní informace o stavbě věty jednoduché. V průběhu hodiny se seznamují s pojmy: podmět a přísudek holý a rozvitý. Použité zdroje: Rudolf Čechura: Český jazyk pro čtvrtý ročník, ALTER, 1996 Vlastní text

2 STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE

3 Základní skladební dvojice se skládá ze dvou větných členů: podmětu a přísudku. Na podmět se ptáme otázkou: Kdo, co? a příslušným slovesem. Kdo, co peče? maminka Na přísudek se ptáme: Co dělá podmět? Co se děje s podmětem? Co dělá maminka? Peče Maminka peče. Maminka peče je základní skladební dvojice.

4 Podmět může být holý: Natálka (píše). nebo rozvitý: nebo rozvitý: Naše malá Natálka (píše). Naše malá Natálka (píše)._________________________________________________ Přísudek může být holý: (Natálka) píše. (Natálka) píše. nebo rozvitý: nebo rozvitý: (Natálka) píše dopis pro babičku. (Natálka) píše dopis pro babičku.

5 Z daných slov utvoř věty tak, aby sama základní skladební dvojice byly větou: pestatínekvítrstádojahodyautobusrůže dozrávají fouká odjel štěká opravil rozkvetla se pase

6 Tyto věty holé upravte na věty rozvité. Pes štěká. Zuřivý pes neustále štěká na hosty. Tatínek opravil. Náš tatínek opravil pračku. Vítr fouká. Silný vítr fouká v celém kraji. Stádo se pase. Na kopci se pase malé stádo. Jahody dozrávají. V zahradě dozrávají krásné jahody. Autobus odjel. Luxusní autobus odjel s cestujícími do Itálie. Růže rozkvetla. V pondělí rozkvetla červená růže.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google