Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace"— Transkript prezentace:

1 1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 1. Význam a úkoly technického kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Konkrétně tato prezentace je zaměřena na význam Tk.
Anotace Záměrem výukového materiálu s názvem „Význam a úkoly technického kreslení“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaký význam má technické kreslení v oblasti technické dokumentace. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Technická dokumentace na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na význam Tk.

3 Význam a úkoly technického kreslení
Technický výkres je nositelem technického vyjadřování a hlavním prostředkem dorozumívání mezi technickou veřejností. Kromě jiných výrazových prostředků je na technickém výkrese na poměrně malé ploše velké množství informací o tvaru, přesnosti rozměrů a drsnosti součásti i vztahu k souvisejícím součástem v rámci montážního celku. Je to přehled jasných, přehledných, přesných a úplných informací, které jsou pro kvalitní výrobu nezbytné. Výkres slouží jako pokyn k výrobě a v mnoha případech jako jediný možný způsob zachování výrobních zkušeností a technických představ.

4 Technické kreslení je základním vyjadřovacím prvkem.
Je nutnou součástí technického vzdělání. Dovednost čtení technických výkresů i manuální zručnost při kreslení formou náčrtů a výkresů patří k důležitým předpokladům úspěšného dokončení studia daného oboru i následné praxi ve výrobě.Cílem technického kreslení je vést studenty k technickému myšlení, rozvíjení jejich představivosti a obrazotvornosti. Mimo vědomostí o různých způsobech zobrazování, kótování, tolerování a předepisováním polotovaru na výkrese aj. si musí také osvojit některé dovednosti a návyky v používání kreslících pomůcek.

5 Důležitý je správný postup při kreslení technických náčrtů a rýsování výkresů ve smyslu pro přesnost a dokonalost..To je také cílem předmětu.

6 Achitektonický výkres

7 Výkres - návod

8 Výkres - elektroschéma

9 Výkres – schéma převodovky

10 Co vyjadřuje technické kreslení ?
Kontrolní otázky Co vyjadřuje technické kreslení ? Jaké jsou požadavky na technický výkres ? Jak rozvíjí technické kreslení představivost ? Co je to duševní vlastnictví v technickém kreslení ?

11


Stáhnout ppt "1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google