Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Posloupnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Posloupnosti"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Posloupnosti Název sady: Posloupnosti a finanční matematika Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: Září 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Posloupnosti a finanční matematika je poskytnout žákům potřebné informace pro lepší orientaci v oblasti posloupností a finanční matematiky Jednotlivé DUMy jsou určeny pro žáky 2. ročníku nástavbového studia oboru podnikání. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na vysvětlení pojmu posloupnost.

3 Posloupnosti

4 Funkce Funkce je pravidlo, které každému reálnému číslu z definičního oboru přiřadí právě jedno reálné číslo

5 Př. 1 Sestrojte graf funkce 𝑓:𝑦= 𝑥 4
Řešení X -2 1 4 y -0,5 0,25

6 Posloupnost Každá funkce, jejímž definičním oborem je množina N všech přirozených čísel, se nazývá nekonečná posloupnost. Každá funkce, jejíž definiční obor je množina všech přirozených čísel 𝑛≤ 𝑛 0 , kde n0 je pevně dané číslo z N, se nazývá konečná posloupnost.

7 Př. 2 Sestrojte graf konečné posloupnosti 𝑎 𝑛 = 𝑛 4 , n=1…8 Řešení
3 4 5 6 7 8 𝑎 𝑛

8 Značení Funkce Posloupnosti 𝑓:𝑦= 𝑥 4 𝑓 4 =1 𝑎 4 =1
𝒏 𝟒 ∞ 𝑛=1 nebo 𝑎 𝑛 ∞ 𝑛=1 , 𝒂 𝒏 = 𝒏 𝟒 𝑓:𝑦= 𝑥 4 Funkce 𝑓 daná předpisem 𝑦 = 𝑥/4 Posloupnost 𝑎𝑛 daná předpisem 𝑛/4 𝑓 4 =1 𝑎 4 =1 Hodnota funkce v bodě 4 je 1 Čtvrtý člen posloupnosti je 1

9 Použité zdroje [1] ODVÁRKO, Oldřich. Matematika pro střední odborné školy a studijní obory středních odborných učilišť. 1. vyd. Praha: Prometheus, ISBN [2] KRYNICKÝ, Martin. Posloupnosti [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Posloupnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google