Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Petr Kundrata Název prezentace: (DUMu) Značení olejů Tematická oblast:Motory – mazání a chlazení Ročník: 2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:listopad 2013

2 Anotace  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Motory – mazání a chlazení je poskytnout žákům informace o základních částech konstrukce motorů a podpora výuky ve vyučovacích hodinách.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Automobily.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Značení olejů.

3 Viskozitní klasifikace Oleje se rozdělují do jednotlivých tříd podle závislosti viskozity na teplotě pracovního prostředí (klimatu). Tuto závislost vyjadřuje viskozitní index. Čím je tento index větší, tím je závislost viskozity na změnách teploty nižší. Žádoucí je, aby se viskozita v závislosti na teplotě měnila co nejméně.

4 Klasifikace SAE – pro klasifikaci olejů používá tato norma 6 zimních tříd značených číslem a „W“ a 5 letních tříd značených číslem. - zimní třídy například 0W, 5W, 10W, 15W - letní třídy například 30, 40, 50. Pokud je při označení použito pouze jedné třídy, jedná se o olej jednostupňový (sezónní, monograde).

5 Pokud je při označení použita kombinace letní a zimní třídy, jedná se o olej vícestupňový (celoroční, multigrade). Příklad značení: SAE 10W-40.

6 Olej a jeho vlastnosti se charakterizují podle provozního zatížení. Výkonnostní klasifikace

7 Klasifikace API - oleje jsou rozděleny do skupin podle typu motoru - S – zážehové - C – vznětové. Další písmeno v rámci skupiny určuje kvalitu daného oleje. Většina olejů je použitelná pro oba typy motorů. Příklad značení: API SL/CF.

8 Klasifikace ACEA - oleje jsou rozděleny do skupin podle typu motoru - A/B - zážehové a lehké vznětové - C - zážehové a lehké vznětové s katalyzátory - E – vysoce výkonné vznětové Výkonnostní stupeň je dále udáván číslem. Příklad značení: ACEA A3/B3.

9 Klasifikace výrobců automobilů a motorů – zohledňuje některé další požadavky výrobců, které nejsou zahrnuty v předešlých klasifikacích. Příklad značení: VW 500.00, VW 502.00, MB 228.1, MAN 271.

10 Oleje pro dvoudobé motory Oleje pro dvoudobé motory se klasifikují nejčastěji podle normy - API - například API TB - JASO - například JASO FB

11 Výměnné lhůty U automobilů s normálním servisním intervalem je výměnná lhůta kolem 15 000 km nebo stářím 1 rok (údaj, který nastane dříve). U automobilů s prodlouženým servisním intervalem je výměnná lhůta 30 – 50 000 km nebo stářím 2 roky.

12 Zdroje [1] ANDRT, Jaroslav. Údržba a opravy automobilů Škoda 105, 120, 125, 130, 135, 136, Garde, Rapid. 2., nezm. vyd. Praha: T. Malina, 1995, 510 s. ISBN 80-900-7598-3. [2] KLŮNA, Jindřich a Jiří KOŠEK. Příručka opraváře automobilů. Vyd. 2. Brno: Littera, 1993, 482 s. ISBN 80-030-0568-X. [3] PILÁRIK, Milan. Automobily pro 2. a 3. ročník středních odborných učilišť. Vyd. 3. Praha: SNTL, 1988, 308 s. [4] BOŘ, Richard. Automobilové oleje. Fuchs Oil Corporation (CZ), spol. s r. o. [5] AUTOR NEUVEDEN. Specifikace motorových olejů [online]. [cit. 16.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.znackoveoleje.cz/znackoveoleje/3-INFORMACE/5- Specifikace-oleju


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google