Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jazyk a jazyková komunikace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jazyk a jazyková komunikace"— Transkript prezentace:

1 Jazyk a jazyková komunikace
 Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace  VY_32_INOVACE_CJIIb-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Blanka Halíková Vytvořeno dne: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Ročník: 9. Tematický okruh: Skladba Téma: Psaní čárek v souvětí Anotace: Materiál slouží k procvičení psaní čárek v souvětí. Je určen pro použití na interaktivní tabuli. Materiály jsou určeny pro bezplatné použití pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorským zákonům. Není-li uvedeno jinak, je zdrojem tohoto materiálu autor.

2 Souvětí souřadné Souvětí podřadné
PSANÍ ČÁREK V SOUVĚTÍ Souvětí souřadné Souvětí podřadné

3 SOUVĚTÍ PODŘADNÉ jen jedna věta hlavní VH
libovolný počet vět vedlejších VV mezi VH a VV píšeme vždy čárku VV souřadně spojené spojkami a, i, ani, nebo v poměru slučovacím čárkou neoddělujeme VV může být vložena do řídící věty VV spojkové jsou uvozeny podřadicí spojkou VV vztažné jsou uvozeny vztažným zájmenem nebo příslovcem

4 Doplň čárky: Rybníček ve kterém jsme se koupali byl malý a mělký.
Pošleme tam někoho kdo cestu dobře zná a nezabloudí. Protože se nám kniha velmi líbila všichni jsme si ji koupili.  Je výhodné abychom tu nabídku přijali.  Chopil se příležitosti která se mu naskytla.  Báli jsme se o něj protože hleděl strnule před sebe vůbec nic nevnímal a dokonce se trochu třásl.  Kdybych to byl věděl nikdy bych tam nechodil.  Kam šlápne tráva neroste.  Viděli jsme film který nás velmi zaujal protože věrně zobrazil dobu našeho mládí.  Uslyšel jsem Mirka jak na mě volá. 

5 Doplň čárky: ŘEŠENÍ Rybníček, ve kterém jsme se koupali, byl malý a mělký.  Pošleme tam někoho, kdo cestu dobře zná a nezabloudí. Protože se nám kniha velmi líbila, všichni jsme si ji koupili.  Je výhodné, abychom tu nabídku přijali.  Chopil se příležitosti, která se mu naskytla.  Báli jsme se o něj, protože hleděl strnule před sebe, vůbec nic nevnímal, a dokonce se trochu třásl.  Kdybych to byl věděl, nikdy bych tam nechodil.  Kam šlápne, tráva neroste.  Viděli jsme film, který nás velmi zaujal, protože věrně zobrazil dobu našeho mládí.  Uslyšel jsem Mirka, jak na mě volá. 

6 SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ dvě a více VH žádná nebo libovolný počet VV
věty oddělíme čárkou, nejsou – li v poměru slučovacím spojeny spojkami a, i, ani, nebo jsou – li v téže větě dva spojovací výrazy, píšeme čárku před prvním z nich

7 Doplň čárky: Z koryta potoka jsme odstranili nečistoty a proto se jeho průtok zrychlil.  V dálce hřmělo blesky se křižovaly.  Buď mi řekneš pravdu nebo se rozejdeme.  Děti si hrály na schovávanou brzy je však hra přestala bavit.  Byl jsem u vás ale ty jsi nebyl doma tak jsem odešel.  Všichni se učíme ze svých chyb a snažíme se je neopakovat protože by to bylo hloupé.  Květiny jsem nesehnal ale sehnal jsem hezkou šálu.  Začalo pršet tak jsme se rychle běželi schovat. 

8 Doplň čárky: ŘEŠENÍ Z koryta potoka jsme odstranili nečistoty, a proto se jeho průtok zrychlil.  V dálce hřmělo, blesky se křižovaly.  Buď mi řekneš pravdu, nebo se rozejdeme.  Děti si hrály na schovávanou, brzy je však hra přestala bavit.  Byl jsem u vás, ale ty jsi nebyl doma, tak jsem odešel.  Všichni se učíme ze svých chyb a snažíme se je neopakovat, protože by to bylo hloupé.  Květiny jsem nesehnal, ale sehnal jsem hezkou šálu.  Začalo pršet, tak jsme se rychle běželi schovat. 

9 Oprav chyby v interpunkci:
Mám zatím čas, neboť autobus jede až za hodinu a tak si ještě nakoupím. Začalo pršet, proto jsme se zvedli, a hned se vydali na cestu domů. Víkend se vydařil, protože byl neobvykle teplý ale dnes se zatáhlo a tak si vezmi deštník. Otočil se, zamával mi, a pak zmizel za domem. Počká-te-li chvíli uvidíte báječný ohňostroj nad přehra-dou. Babička se často léčila bylinkami, uměla je používat a dokonce si je sama sbírala. Mláďata se ani nepohnula ani hlásek nevydala.

10 Oprav chyby v interpunkci:ŘEŠENÍ
Mám zatím čas, neboť autobus jede až za hodinu, a tak si ještě nakoupím. Začalo pršet, proto jsme se zvedli x a hned se vydali na cestu domů. Víkend se vydařil, protože byl neobvykle teplý, ale dnes se zatáhlo, a tak si vezmi deštník. Otočil se, zamával mi x a pak zmizel za domem. Počkáte-li chvíli, uvidíte báječný ohňostroj nad přehradou. Babička se často léčila bylinkami, uměla je používat, a dokonce si je sama sbírala. Mláďata se ani nepohnula, ani hlásek nevydala.


Stáhnout ppt "Jazyk a jazyková komunikace"

Podobné prezentace


Reklamy Google