Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jazyk a jazyková komunikace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jazyk a jazyková komunikace"— Transkript prezentace:

1 Jazyk a jazyková komunikace
 Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace  VY_32_INOVACE_CJIIa-19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Blanka Halíková Vytvořeno dne: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Ročník: 8. Tematický okruh: Pravopis Téma: Odůvodňování pravopisu Anotace: Materiál slouží jako motivační úvod k procvičování odůvodňování pravopisu i/y. Je určen pro použití na interaktivní tabuli. Materiály jsou určeny pro bezplatné použití pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorským zákonům. Není-li uvedeno jinak, je zdrojem tohoto materiálu autor.

2 ODŮVODŇOVÁNÍ PRAVOPISU
vyjmenov. slovo, koncovka jmen – vzor, předpona, přípona - tvoření slov přítomný čas, minulý čas - rod podmětu

3 ODŮVODNI PODTRŽENÉ PRAVOPISNÉ JEVY:
Vyučování jsme měli do oběda. Zbývalo najíst se, sbalit batoh a vyrazit na vlak. Čekaly nás slunné dni u Máchova jezera. V táboře mě překvapili milým jednáním a vynikající večeří. Probudili nás ptáci a ranní chlad. Po rozcvičce jsme si se sestrou z batohů vytáhly plavky a hurá k vodě. Zapomněly jsme ale na opalovací krém. Návrat byl bolestivý, ztěžovaly ho popruhy batohu.

4 ODŮVODNI PODTRŽENÉ PRAVOPISNÉ JEVY:
Vyučování VS jsme měli VŠICHNI do oběda KOŘEN SLOVA. Zbývalo VS najíst se, sbalit DOHROMADY batoh a vyrazit VS na vlak. Čekaly TY DNI nás slunné SLUNCE+NÝ dni u Máchova VLASTNÍ JMÉNO jezera. V táboře mě 4.PÁD překvapili ONI milým MLADÝM jednáním a vynikající VS večeří. Probudili PTÁCInás ptáci a ranníRÁNO+NÍ chlad. Po rozcvičce PŘEDPONA ROZ jsme si se sestrouz 2.PÁD batohů vytáhly MY SESTRY plavky a hurá k vodě. Zapomněly ZAPOMÍNÁ, MY SESTRYjsme ale na opalovací krém. Návrat byl VS bolestivý MLADÝ, ztěžovaly ČINIT TĚŽKÝM, TY POPRUHY ho popruhy batohu.

5 NAPIŠ PŘÍKLADY PSANÍ I/Y
Předpona…………………………………….. ………………………………………………….... Kořen…………………………………………... ……………………………………………………. Přípona…………………………………………

6 PŘÍKLADY PSANÍ I/Y Předpona:výlov,významný,výchova, výpary, vyvýšenina, vyrobit, výztuž Kořen: kobyla, bitva, úbytek, mlít, úmysl, viklan, sypký, sípat, jazyk Přípona: lavice, babička, brzičko, malina, včelín, lesík, papírna, X Volyně

7 NAPIŠ PŘÍKLADY PSANÍ I/Y V KONCOVKÁCH
Podst. jm. ……………………………… ……………………………………………………. Příd. jm. ……………………………………… …………………………………………………… Slovesa ………………………………………… ……………………………………………………….

8 PŘÍKLADY PSANÍ I/Y V KONCOVKÁCH
Podst. jm. : psi, lovy, dětmi, sovy, větrolamy, nádobí, nádoby, okolí Příd. jm. : soví, pravý úhel, praví přátelé, otcovy sestry, otcovi bratři Slovesa : lev loví, muži lovili, dálky volaly, ženy hasí, děti spaly


Stáhnout ppt "Jazyk a jazyková komunikace"

Podobné prezentace


Reklamy Google