NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

FSV – UK (kurz Obchodní právo) Mgr. Pavel Pražák.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Seminář Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR 11. května 2012 Jiří Macíček Zdeněk Šindlář Státní úřad inspekce práce, Horní nám. 103/2, 746.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_18_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Pracovní právo.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Pracovní právo. Pohovor
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pracovní právo Pracovní právo je souhrnem právních norem upravujících pracovněprávní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Návrat z mateřské a rodičovské dovolené, praktické problémy Autorka: Mgr. Lada Štěrbová Vedoucí závěrečné práce: JUDr. Pavel Jindřich.
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Téma 3: Dovolená a překážky v práci, srážky ze mzdy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pracovně právní vztahy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Vznik pracovního poměru
Ing. Veronika Dostálková MBA
Pracovnělékařské služby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Odměňování zaměstnanců
Právo sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Pracovněprávní minimum…
Právní systém České republiky
zpracovaný v rámci projektu
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Konference Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Brno
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
DUM - Digitální Učební Materiál
Přednáška č. 8 Skončení pracovního poměru I. JUDr. Eva Dandová
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Transkript prezentace:

NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ

 zákon č. 365/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce ve znění pozdějších předpisů a další související zákony  ve Sbírce zákonů vyhlášen dne  323 změn  účinnost od

ZÁVISLÁ PRÁCE  znaky v § 2 odst. 1 (vztah nadřízenosti a podřízenosti, jménem a podle pokynů zaměstnavatele, zaměstnanec koná osobně)  důsledky v § 2 odst. 2  musí být vykonávána v základním pracovněprávním vztahu - pracovní poměr - dohoda o pracovní činnosti - dohoda o provedení práce

NELEGÁLNÍ PRÁCE  zásadní význam má propojení definice závislé práce dle ZP s novým vymezením nelegální práce v § 5 zákona o zaměstnanosti (práce „na černo“, skrytá závislá práce – „švarcsystém“)  výrazné zvýšení sankcí (250 tis. Kč až 10 mil. Kč)

PRACOVNÍ POMĚR NA DOBU URČITOU  možnost sjednat až na tři roky + 2x opakovat (tedy celkem devět let)  znovu možno sjednat mezi týmiž účastníky až po třech letech  zrušena většina výjimek  výjimky pouze cizinci (s povolením k zaměstnání), veřejně prospěšné práce a agenturní zaměstnanci

ZKUŠEBNÍ DOBA  prodloužení délky zkušební doby u vedoucích zaměstnanců až na 6 měsíců  prodlužuje se nově o dny dovolené (dosud jen o dny překážek v práci na straně zaměstnance)  max. polovina doby trvání pracovního poměru  zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být učiněno písemně pod sankcí neplatnosti

NOVÝ VÝPOVĚDNÍ DŮVOD  § 52 písm. h) – porušení povinnosti dodržovat stanovený režim práce neschopného pojištěnce (§ 301a), a to zvlášť hrubým způsobem  povinnost zdržovat se v místě nahlášeném lékaři a dodržovat dobu vycházek, byly-li stanoveny  směřuje proti zneužívání pracovní neschopnosti k jiným účelům

DOHODA O PROVEDENÍ PRÁCE  zvýšení max. rozsahu ze 150 na 300 hodin  přesáhne-li odměna zúčtovaná v kalendářním měsíci 10 tis. Kč, odvádí se z ní pojistné na sociální a zdravotní pojištění  pozor na související administrativní povinnosti zaměstnavatele vůči OSSZ, zdravotním pojišťovnám i zaměstnancům (potvrzení o zaměstnání)

MODERAČNÍ PRÁVO SOUDU  do ZP se vrací právo soudu na návrh zaměstnavatele snížit náhradu mzdy za období přesahující 6 měsíců v případě, že zaměstnanec uspěl s žalobou na neplatnost rozvázání pracovního poměru a oznámil, že trvá na dalším zaměstnávání

DOVOLENÁ  zaměstnavatel určí čerpání dovolené tak, aby byla celá vyčerpána v kalendářním roce, v němž vznikla, pokud tomu nebrání překážky na straně zaměstnance nebo vážné provozní důvody  neurčí-li čerpání „staré“ dovolené zaměstnavatel do následujícího roku, VZNIKNE ZAMĚSTNANCI PRÁVO URČIT SI ČERPÁNÍ DOVOLENÉ SÁM a oznámit to zaměstnavateli min. 14 dnů předem

DOVOLENÁ  nárok na dovolenou NEZANIKÁ  proplatit dovolenou lze POUZE při skončení pracovního poměru  při využití možnosti odchýlit se od zákona (§ 4b) si bude zaměstnanec moci se souhlasem zaměstnavatele „nastřádat“ dovolenou za několik let  nezajistí-li zaměstnavatel čerpání dovolené, může mu příslušný inspektorát práce uložit pokutu až 200 tis. Kč

Děkuji za pozornost kontakt: