Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková MZDA IV. Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s mzdovými předpisy. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v předmětu ekonomika. Klíčová slova: Mzdový předpis, výměr, výplatní páska. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Sada: 21 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_K3_04

3 MZDOVÝ PŘEDPIS Předpis musí být zpracován přehledně a v souladu s právními předpisy. Měl by obsahovat minimálně: Označení zaměstnavatele  – název a sídlo. Vymezení předmětu úpravy se specifikací práv a povinností.

4 MZDOVÝ PŘEDPIS Rozsah platnosti – pro jaké skupiny zaměstnanců, jaké mzdové podmínky a složky platu se stanovují. Složky mzdy s podmínkami pro jejich poskytování. Společná a přechodná ustanovení – společná ustanovení s kolektivní smlouvou atd. Účinnost – vymezení doby, po kterou předpis platí. Podpisy oprávněných osob.

5 MZDOVÝ VÝMĚR Mzdový výměr vychází z podmínek, které jsou uvedeny v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním mzdovém předpisu zaměstnavatele, pokud tyto vnitřní dokumenty byly u zaměstnavatele vydány. Svým podpisem na mzdovém výměru zaměstnanec potvrzuje pouze, že výměr přijal (nikoliv, že s ním nutně souhlasí).

6 MZDOVÝ VÝMĚR Mzdový výměr musí být vystaven a zaměstnanci předán před výkonem práce, za kterou stanovená mzda přísluší. Mzdový výměr se nevystavuje, pokud mzda byla již sjednána v pracovní smlouvě.

7 MZDOVÝ VÝMĚR Náležitosti mzdového výměru * identifikace zaměstnance
* určená výše mzdy * písemná forma * podpis oprávněného vedoucího zaměstnance * datum vystavení * potvrzení o přijetí

8 MZDOVÝ VÝMĚR Mzdový výměr má obsahovat rovněž údaje o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje pracovní nebo kolektivní smlouva nebo vnitřní předpis. Zaměstnavatel musí vydat písemný doklad - výplatní pásku.

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Švarcová,J. Ekonomie stručný přehled, 2006/2007. Zlín, CEED 2006. 295 s. ISBN Porvichová,J. Ekonomika pro sou a soš, 1.vydání Praha, Eduko. 88s. ISBN Klínský, P., Műnch, O., Chromá ,D. Ekonimická a finanční gramotnost pro střední školy. 1. Vydání. Eduko, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google