Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovní úlohy řešené rovnicemi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovní úlohy řešené rovnicemi"— Transkript prezentace:

1 Slovní úlohy řešené rovnicemi
Předmět: MATEMATIKA Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dagmar Válková Slovní úlohy řešené rovnicemi Anotace: Prezentace obsahuje řešené slovní úlohy řešené pomocí lineárních rovnic. Vybrané příklady jsou určeny k výkladu. Prezentace je určena jak pro přímou výuku, tak pro samostudium. Klíčová slova: Lineární rovnice, slovní úlohy. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 1 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MKD2_ 11

3 Slovní úlohy řešené rovnicemi

4 1/ Ve dvou nádržích je hl oleje, ve druhé je ho 4,5krát více než v prvé. Kolik oleje je v každé nádrži? celkem……………………………………1 309 hl 1. nádrž…………………………………..x hl 2. nádrž…………………………………..4,5x hl V první nádrži je 238 hl oleje a ve druhé je hl oleje.

5 Tričko stálo 230 Kč a čepice 160 Kč.
2/ Sportovní čepice a tričko stály dohromady 390 Kč. Čepice byla o 70 Kč lacinější než tričko. Kolik korun stálo tričko a kolik korun stála čepice? celkem………………………………………… ,- Kč čepice……………………………………………. (x-70) Kč tričko……………………………………………… x Kč Tričko stálo 230 Kč a čepice 160 Kč.

6 3/ Žáci 2. ročníku oboru Kadeřník ušli na třídenním výletu celkem 40 km. V pátek ušli dvakrát delší trasu než v neděli a v sobotu ušli trasu o 4 km delší než v neděli. Jak dlouhou trasu ušli žáci v jednotlivých dnech? pátek…………………………………….. 2x km sobota……………………………………(x+4) km neděle……………………………………… x km celkem……………………………………… 40 km Žáci ušli v pátek 18 km, v sobotu 13 km a v neděli 9 km.

7 4/ Ochránci přírody vyčistili během tří dnů potok
4/ Ochránci přírody vyčistili během tří dnů potok. První den vyčistili jednu třetinu potoka, druhý den třetinu zbývající části a třetí den potok v délce 8 km. Jak dlouhý je potok? 1. den………………………………… /3x km 2. den………………………………… 1/3.2/3x km 3. den ……………………………… km celkem………………………………… x km Potok je dlouhý 18 km.

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje 1. Trejbal, J. Matematika pro 8. ročník základní školy. 2.díl.1. vydání. Praha: SPN, s ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Slovní úlohy řešené rovnicemi"

Podobné prezentace


Reklamy Google