Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rovnice ve slovních úlohách II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rovnice ve slovních úlohách II."— Transkript prezentace:

1 Rovnice ve slovních úlohách II.
Předmět: Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Rovnice ve slovních úlohách II. Anotace: Materiál se zabývá ukázkami užití lineárních rovnic ve slovních úlohách z různých oblastí. U každé úlohy jsou uvedeny rozbor, řešení a odpověď. Důraz je kladen na pečlivé přečtení úlohy, vhodnou volbu proměnných a správné vyjádření zadaných vztahů. Konkrétně jsou zde řešeny úlohy o pohybu. Klíčová slova: Lineární rovnice o jedné neznámé, volba proměnné, sestavení rovnice, převody jednotek rychlosti, řešení rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 4 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MSV1A_15

3 Rovnice ve slovních úlohách – úlohy o pohybu
Příklad č. 1 Vzdálenost měst C, D je po silnici 80 km. V 6 h vyjel z města C směrem k městu D osobní automobil průměrnou rychlostí 90 km/h . Ve stejnou dobu vyjel z města D směrem k městu C nákladní automobil průměrnou rychlostí 70 km/h. 1. Za kolik hodin po výjezdu se auta potkají ? 2. V jaké vzdálenosti o města C obě v té době budou ?

4 Rovnice ve slovních úlohách – úlohy o pohybu
Rozbor a řešení. E….bod, kde se auta potkají s1….dráha z C do E v km, kterou urazí osobní auto s2….dráha z D do E v km, kterou urazí nákladní auto t….čas, jež uplynul od 6 h do okamžiku setkání 80 km C D E s1 s2

5 Rovnice ve slovních úlohách – úlohy o pohybu
1. 2. Obě auta se budou míjet za půl hodiny po výjezdu a budou se míjet ve vzdálenosti 45 km od místa C.

6 Rovnice ve slovních úlohách – úlohy o pohybu
Příklad č 2. Dálniční vzdálenost měst A, B je 141 km. Z města A vyjel v 7 h traktor a jel směrem k městu B průměrnou rychlostí 35 km/h . Z města B směrem k městu A vyjelo o 15 minut později osobní auto. Jelo průměrnou rychlostí 80 km/h . V kolik hodin se budou obě vozidla míjet?

7 Rovnice ve slovních úlohách – úlohy o pohybu
Řešení a rozbor. Jestliže čas od výjezdu traktoru až do okamžiku vzájemného míjení označíme t hodin, pak čas od výjezdu auta do okamžiku míjení s traktorem je h . Označíme-li dráhy s1, s2 jako dráhu traktoru a dráhu auta, kterou tato vozidla urazila až do okamžiku vzájemného míjení platí:

8 Rovnice ve slovních úlohách – úlohy o pohybu
Obě vozidla se budou míjet v 8h 24min.

9 Rovnice ve slovních úlohách – úlohy o pohybu
Příklad č. 3 V 6 h vyjel z místa P v Olomouci cyklista a jel po silnici směrem k Prostějovu průměrnou rychlostí 15 km/h . V 6 h 12 min vyjel z téhož místa týmž směrem motocyklista a jel průměrnou rychlostí 60 km/h . 1. Za kolik minut byl cyklista od okamžiku svého výjezdu dostižen motocyklistou? 2. V kolik hodin a v jaké vzdálenosti od místa P byl cyklista dostižen motocyklistou?

10 Rovnice ve slovních úlohách – úlohy o pohybu
Rozbor a řešení. P….místo, ze kterého vyjel cyklista M….místo, ve kterém dohonil motocyklista cyklistu s….dráha z P do M v km, kterou ujel cyklista i motocyklista až do okamžiku setkání t….čas v h, který uplynul od 6 h do okamžiku, ve kterém dohonil motocyklista cyklistu P M s

11 Rovnice ve slovních úlohách – úlohy o pohybu
Platí: a,Cyklista byl dostižen motocyklistou za 16 min po svém výjezdu. b, Motocyklista dostihl cyklistu v 6h min ve vzdálenosti 4 km od místa P.

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Monografie: [1] JANEČEK, F. Sbírka úloh z matematiky pro střední školy Výrazy, rovnice, nerovnice a jejich soustavy. 4. vydání. Praha: Prometheus, s. r. o., s. ISBN Internetové zdroje: [2] Kliparty, fotografie a animace [online]. [cit ]. Dostupný z WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Rovnice ve slovních úlohách II."

Podobné prezentace


Reklamy Google