Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví"— Transkript prezentace:

1 Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví
Předmět: Ekonomika podniku Ročník: 4. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Zdenka Babiánková Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví Anotace: Žáci jsou formou výkladu seznámeni s učivem bankovního systému – přímé bankovnictví, důvodem a výhodami pro využití. Zároveň upozornění na ochranu bezpečnosti při jeho využívání. Klíčová slova: Nástroje přímého bankovnictví, výhody, nevýhody, bezpečnost a ochrana při praktickém použití. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti. Sada: 22 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_EPG4_14

3 Přímé bankovnictví je součástí platebního styku
Důvody vzniku přímého bankovnictví nedostatek času omezená pracovní doba bank stále vyšší nároky klientů úspory bank

4 Výhody přímého bankovnictví
úspora času úspora prostředků 24hodinový přístup provádět platební transakce doma operativně zjistit stav účtu

5 Nástroje přímého bankovnictví
Umožňují komunikaci banky a klienta bez toho, aby musel banku navštívit. Míra jejich využívání klienty banky neustále roste. Telebanking GSM banking( již ojediněle, stále více nahrazovány) Wap banking(již ojediněle, stále více nahrazovány) Internet a homebanking Smartphone banking(nejmodernější)

6 Charakteristika Telebanking (phonebanking)
princip je jednoduchý- klient zavolá na linku tele- fonního bankovnictví, prokáže se IČ a číslem PIN, získá informace o produktech, stavu a změnách BÚ GSM banking(mobilní bankovnictví) existují dvě varianty: SIM Toolkit- banka nahraje klientovi do mobilu bankovní aplikaci do menu telefonu- pro přístup klienta SMS banking- použitelnost u všech mobilních telefonů bez ohledu na operátora, komunikace pouze přes SMS zprávy (náročná manipulace- přes autentizační kalkulátor)

7 Charakteristika WAP banking
umožňuje spojení s bankovním účtem prostřednictvím telefonu s technologií WAP, pomocí telefonu a autorizačního klíče operace na BÚ (nahrazují je chytré telefony) Internet a homebanking Internet banking- umožňuje komunikaci s bankou pomocí internetu z jakéhokoliv místa s připojením k internetu Home banking- umožňuje obsluhovat účet pomocí po- čítače s internetem a softwaru(je dodán bankou na CD)

8 Charakteristika Smartphone banking- stává se součástí běžného života. Nutnost mít chytrý telefon (smartphone) a bankovní aplikaci pro tato zařízení(iPhone s operačním systémem iOS..)

9 Rizika při využívání kanálů
chyba v čísle účtu příjemce chyba v zaslané částce Kč zneužití certifikátu, PINu, hesla a kódu Phishing (vylákání) přihlašovacích údajů

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled, 2011/2012. Zlín,CEED, s. ISBN NOVESKÝ, I. Slabikář finanční gramotnosti. 1. vyd. COFET, a.s., s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: Ilustrace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Zdenka Babiánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví"

Podobné prezentace


Reklamy Google