Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA"— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA
PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Podnik a podnikání je poskytnout žákům potřebné informace o pojmu ekonomie, podnik a podnikání. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na pracovní řád a pracovní kázeň.

3 PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ

4 Pracovní řád Vychází ze zákoníku práce. Musí být k dispozici všem zaměstnancům. Bývá vyvěšen na místě přístupném všem zaměstnancům. Obsahuje informace a pracovní době, dovolené, plnění povinností.

5 Pracovní kázeň Pracovní kázní je myšleno uvědomělé plnění povinností plynoucích z pracovního řádu, pracovní smlouvy a z pokynů nadřízených. Pracovat svědomitě a řádně. Plně využívat pracovní dobu k práci. Dodržovat předpisy BOZP. Řádně hospodařit se svěřeným majetkem.

6 Porušení pracovní kázně
Při porušení pracovní kázně může zaměstnavatel se zaměstnancem rozvázat pracovní poměr.

7 Úkol: Kdyby jste byli nadřízenými několika zaměstnanců. Jaké povinnosti by museli plnit vaši podřízení? Jak by jste docílili toho, aby tyto požadované povinnosti zaměstnanci plnili?

8 Dovolená na zotavenou Zaměstnanci v pracovním poměru přísluší dovolená na zotavenou za kalendářní rok, jestliže odpracoval alespoň 60 dnů. Základní délka dovolené jsou 4 týdny tzn. 20 dnů. V některých zaměstnáních se uděluje další dovolená: Dodatková (horníci) Další dovolená (nepřízeň počasí)

9 Krácení dovolené Zaměstnavatel má právo na krácení dovolené zaměstnanci v těchto případech: Neomluvená zameškaná směna Výkon trestu odnětí svobody Dlouhodobá nepřítomnost v práci

10 Doba čerpání dovolené Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Zbývající část nevyčerpané dovolené se převádí do dalšího kalendářního roku. Za dobu dovolené obdrží zaměstnanec náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

11 Použité zdroje KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy Praha: Fortuna, 2006, ISBN BELLOVÁ, Jana; ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2011, ISBN


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google