Současný a nový systém implementace … aneb jak se poučit z předchozích zkušeností.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
Povinné přílohy žádosti pro 3. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Kateřina Vágnerová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Povinné přílohy žádosti pro 5. Výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Martin Škréta Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Oddělení Sekretariátu Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod Krajský úřad kraje Vysočina Velké Meziříčí 2005 Nejčastější chyby v předkládaných.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
Tento seminář je spolufinancován EU 1 INTERREG IIIA Česká republika – Polská republika Zkušenosti z předkládaní a hodnocení žádostí, nejčastější chyby.
Tento seminář je financován z technické pomoci SROP Informace o 5. výzvě k podávání žádostí individuálních projektů do SROP Povinné přílohy v rámci opatření.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Povinné přílohy žádosti Ing. Kateřina Vágnerová Magistrát hl. m.
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Centrum pro regionální rozvoj ČR
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Chyby a doporučení při předkládání projektů do SROP – opatření říjen 2005 Liberec Helena Kubíčková Sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Aktuální stav příprav na realizaci SROP – Opatření 2.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán Společného regionálního operačního programu 20. května.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Olomouc Zlín 15.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“ Ministerstvo financí – Odd. realizace, monitorování a hodnocení - CZP2 Seminář pro příjemce grantů MGS.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika Centrum pro regionální rozvoj Infobod Zlín.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Příprava žádosti Společný technický sekretariát Drážďany.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele IROP
Schválením žádosti projekt nekončí ……
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Druhy kontrol projektu:
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Ostrava
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Ověření a udržitelnost malého projektu
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Současný a nový systém implementace … aneb jak se poučit z předchozích zkušeností

Žádosti o podporu – současný systém programy napsány složitě administrativní náročnost pro žadatele i zprostředkující subjekty komplikovaná žádost s velkým množstvím příloh v některých programech vznik uznatelných nákladů až několik týdnů po předložení projektu

Žádost o podporu – návrh řešení zjednodušení programů omezení počtu příloh žádosti vyžádání dokumentů a podkladů až ve chvíli, kdy jsou pro realizaci a podporu skutečně relevantní nový systém „e-account“ - elektronické podání žádostí

„e-account“ – využití ICT Podání registrační žádosti skrze internet Uživatelsky příjemnější systém, menší administrativní náročnost Žadatel má on-line přístup ke své žádosti Všechny potřebné formuláře na jednom místě Žadatel bude moci stále průběžně sledovat, v jaké fázi se jeho žádost nachází.

Hodnocení a realizace projektu – současný systém hodnocení a schvalování projektů je zdlouhavé a personálně náročné značné množství formulářů vyžadovaných při hodnocení projektů komplikovaný systém podpisu Smlouvy administrativně náročný proces změny Smlouvy v průběhu realizace projektu

Hodnocení a realizace projektu – návrh řešení přizpůsobení procesu hodnocení projektů jejich velikosti a komplikovanosti  zjednodušení a zrychlení procesu hodnocení (zejména u malých jednoduchých projektů) zvýšení operativnosti zasedání hodnotitelských komisí využití e-accountu při: - podpisu Smlouvy - žádosti o změnu Podmínek

Žádost o platbu – současný systém Komplikovaný formulář žádosti o platbu Opět značné množství dokladů Složité platební postupy Velké množství kontrol na všech úrovních ISPROFIN- administrativně náročné, časté oprav → zdržení žádosti o platbu

Žádost o platbu – návrh řešení Zjednodušení samotného formuláře Zjednodušení systému finančních toků Přenesení odpovědnosti za pravdivost údajů na žadatele – čestná prohlášení Kontroly na místě u vzorku projektů Zjednodušení ISPROFIN

Očekávané výsledky zvýšení spokojenosti příjemců podpory výrazné zjednodušení a tím i zrychlení procesu administrativy uživatelsky komfortnější systém zlepšení schopnosti ČR vyčerpat prostředky SF EU

CHYBY V PŘEDKLÁDANÝCH ŽÁDOSTECH O PODPORU

Žádost se musí vztahovat pouze na 1 opatření! Vhodná volba zpracovatele žádosti Konzultace žádosti ještě před podáním Včasné zajištění požadovaných dokumentů Pravomocné územní rozhodnutí, posouzení vlivu na ŽP Přípravná fáze žádosti

Včasné doručení žádosti oprávněným zástupcem (plná moc pro běžné úkony spojené s administrací – při doplňování, vyzvedávání) Dodání potřebného počtu výtisků požadovaných dokumentů tištěná verze elektronické žádosti – originál x kopie v pevné vazbě s podpisem oprávněného zástupce žadatele na poslední straně disketa nebo CD s finálně uloženou el. verzí žádosti povinné přílohy k žádosti - originál x kopie Podání žádosti

Nebyly dodány všechny povinné přílohy v požadovaném formátu viz seznam povinných příloh Pozn. Přílohy, které nejsou relevantní (ačkoli jsou v seznamu povinných příloh) - přiložit volný list s podepsaným čestným prohlášením a vysvětlením, proč není daná příloha dodána Nesoulad mezi žádostí a povinnými přílohami Přílohy žádosti

Rozpočet soulad s rozpočtem v žádosti, v ekonomických analýzách dostatečná podrobnost Doklady o právní subjektivitě žadatele pozor na datumy originál × úředně ověřená kopie Obsah jednotlivých příloh

Podklady pro ekonomické hodnocení žadatele kvalitně zpracovaná analýza je základem úspěchu !! Výstižnost, ne počet stran!! dodržení závazných osnov ekonomického hodnocení projektu variantní řešení (poskytne zdůvodnění proč zrovna žadatelem vybraná varianta je ta nejlepší) vypočítat ekonomické ukazatele dle požadované osnovy pokud tyto ukazatele nelze spočítat, je nutné tuto skutečnost slovně popsat analýza by měla obsahovat použité vzorce a vlastní výpočty jednotlivých ukazatelů

Prokázání vlastnických vztahů u budov a pozemků, které nejsou v majetku žadatele je nutné doložit k výpisu z katastru nemovitostí, souhlas vlastníka s realizací projektu, nájemní smlouvu na dobu určitou přiložit snímek z katastrální mapy, na kterém jsou označeny pozemky a stavby, kterých se projekt týká Obsah jednotlivých příloh

Doklad o partnerství doložit smlouvou o sdružení (§ 829 až § 847 Občasného zákoníku) nebo písemnou dohodou s partnery vymezující jejich úlohu v projektu, práva a povinnosti partner x dodavatel, dodavatel není partner! základní informace o partnerovi Soulad s rozvojovou strategií uvádět přesnou anotaci PRK, národní priority rozvoje, strategie mikroregionu, obce Obsah jednotlivých příloh

Územní rozhodnutí, stavební povolení Pro projekty u nichž je ze zákona vyžadováno dle typu dotačního titulu stavební povolení stačí doložit až před podpisem smlouvy Projektová dokumentace Pro projekty u nichž je ze zákona vyžadována (pro stavební a územní řízení) U technologií technologický popis

Začít včas s přípravou žádosti KONZULTOVAT na příslušných kontaktních místech Postupovat podle předepsaných instrukcí – důkladně! se seznámit s podmínkami a možnostmi daného programu Doporučení žadatelům

Včas si zajistit všechny potřebné dokumenty Zajistit financování projektu Při zpracování žádosti a jejích příloh externím poradcem průběžně a důsledně kontrolovat jeho práci Dodržovat formální úpravu a náležitosti žádosti i příloh. Tyto důsledně zkontrolovat před finálním odevzdáním projektu Zajistit udržitelnost projektu Doporučení žadatelům

Dodržovat pravidla pro zadávání zakázek i před podpisem smlouvy (v případě, že mají být tyto náklady uznatelné), využít konzultace při přípravě zadávací dokumentace) Podložit potřebu realizace projektu solidní analýzou Doporučení žadatelům

Jasný popis projektu – žadatelé píší do popisu projektu v projektové žádosti příliš obecné, nepřesvědčivé věty VČAS PŘEDLOŽIT ŽÁDOST NA místo určené k předkládání žádosti Doporučení žadatelům

Komplexní informace o programech financovaných ze SF a iniciativ Společenství